zara-16-καταστήματα-στην-ιβηρική-χερσόνησο-371783
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.12.2017 | 14:18

Zara: 16 καταστήματα στην Ιβηρική Χερσόνησο αναζητούν αγοραστή

Την απόφαση να βάλει πωλητήριο σε 16 καταστήματα της Zara στην Ιβηρική Χερσόνησο πήρε η Inditex, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης στον κόσμο.

Αφορμή στάθηκε η εισαγωγή της online αγοράς στην Ισπανία.

Η Inditex, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στοχεύει να αντλήσει ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ (472 εκατ. δολάρια) για τα καταστήματα, μέσω μιας 20ετούς συμφωνίας πώλησης και μίσθωσης, η οποία θα δώσει στον αγοραστή το δικαίωμα να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία μετά από πέντε χρόνια, υποστηρίζει πηγή με γνώση του θέματος.

Από τα 16 καταστήματα, τα 14 βρίσκονται στην Ισπανία, ενώ τα υπόλοιπα δύο στην Πορτογαλία, γνωστοποίησε η ίδια πηγή.

Ένας υπάλληλος της Inditex επιβεβαίωσε την πιθανότητα πώλησης και είπε ότι είναι μέρος μιας στρατηγικής για την ομογενοποίηση της μίσθωσης. Σχεδόν όλα τα καταστήματα της εταιρείας λειτουργούν μέσω μισθώσεων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν επιβεβαίωσε την τιμή προσφοράς.

Η Inditex, της οποίας τα έσοδα ύψους 11,7 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενισχύθηκαν από την αύξηση των πωλήσεων μέσω διαδικτύου, στοιχηματίζει ότι η Ισπανία θα φτάσει στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης στα κέρδη μέσω online αγορών. Πέρυσι, το 3% των λιανικών πωλήσεων στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου, σε σύγκριση με 8% αντίστοιχων πωλήσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη και 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Aberdeen Standard Investments.

«Ενώ η Ισπανία έχει μέχρι στιγμής τη χαμηλότερη απορρόφηση των online πωλήσεων, αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης» στα επόμενα χρόνια «καθώς αλλάζει η στάση του κόσμου απέναντι στις ηλεκτρονικές αγορές», δήλωσε ο Άντριου Άλεν, επικεφαλής της έρευνας επενδύσεων σε ακίνητα στην Aberdeen Standard Investments. «Υπολογίζουμε ετήσια αύξηση στις αγορές στο διαδίκτυο κατά 18% ετησίως έως το 2021 για την Ισπανία, έναντι κατά μέσο όρο 12% για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Στα προς πώληση καταστήματα περιλαμβάνεται και το Zara στο Calle Preciados, τον πιο ακριβό εμπορικό δρόμο της Μαδρίτης, από άποψη ενοικίων.

Η Inditex ιδρύθηκε το 1963 σαν μια οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα έχει περισσότερα από 7.000 καταστήματα σε 94 χώρες.