υπόθεση-στρατιωτικών-εμπλοκή-στην-επ-453406
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2018 | 19:37

Υπόθεση στρατιωτικών: Εμπλοκή στην επικοινωνία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ

Μπορεί στο έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο να αποφασίστηκε πως η Αθήνα θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα πίεσης, ώστε να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση, ωστόσο το υπουργείο Άμυνας δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός πως «κόπηκαν» οι σχέσεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, το Πεντάγωνο διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τη σύλληψή τους. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν και τα ευρήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα στίγματα των κινητών τους.

Την ίδια ώρα και ενώ ακόμα περιμένουμε να απαγγελθεί το κατηγορητήριο εναντίον των δυο Ελλήνων σρτατιωτικών αλλά και να ορισθεί η δίκη, η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», οι τουρκικές αρχές έστειλαν στην Άγκυρα τα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων αξιωματικών για ενδελεχή ψηφιακό έλεγχο. Συγκεκριμένα, τα τηλέφωνα στάλθηκαν στο Ποινικό Τμήμα Στρατονομίας στην Άγκυρα, όπου οι ειδικοί της στρατονομίας θα ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και εκείνες που έχουν σβηστεί.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Haberler», η σύλληψη των Άγγελου Μητραιτώδη (ανθυπολοχαγό) και Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ) «έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος».

Τι προβλέπει η διαδικασία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Η διαδικασία προβλέπει κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια ορισμός τακτικής δικάσιμου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει από ημέρες ως και μήνες. Ως την ολοκλήρωσή της ανεξάρτητα απ’ την όποια απόφαση του δικαστηρίου οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί θα είναι υπό κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης οι οποίες είναι κλειστού τύπου και εκεί είναι ενδεικτικό ότι κρατείται και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας. Εκεί δηλαδή κρατούνται εχθροί του “Σουλτάνου” της Άγκυρας και αυτό ίσως λέει πολλά…

Η ποινή που αντιμετωπίζουν με τις έως τώρα κατηγορίες οι δυο στρατιωτικοί στη χειρότερη για τους ίδιους περίπτωση είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Δηλαδή θα τους επιβληθεί μια ποινή δύο ετών αλλά θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Στην περίπτωση που προστεθεί και η κατηγορία της κατασκοπίας οι ποινές ξεπερνούν τα 10 και τα 15 έτη και δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Μια τέτοια κατηγορία αλλάζει τα δεδομένα και για τους δυο στρατιωτικούς, αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η Άγκυρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Έκτη ημέρα μετά το επεισόδιο και ακόμη όλα δείχνουν ότι βρίσκονται στην αρχή. Η υπόθεση όχι απλά δεν επιλύεται αλλά καθυστερεί. Άγνωστο πως θα θελήσει η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί το γεγονός, προς το παρόν, επισήμως, κανείς δεν τον συνδέει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ωστόσο όλοι βλέπουν ότι η Άγκυρα αναζητά παντού ευκαιρίες να προωθήσει τα όποια συνφέροντά τους.