ξενοδόχοι-εναντίον-μετεωρολόγων-ε-68982
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.01.2017 | 09:39

Ξενοδόχοι εναντίον «Μετεωρολόγων» εν όψει χιονιά

Φουρτούνες φέρνει όχι ο χιονιάς αλλά η υπερβολική ανάδειξη στα μέσα των ενδεχόμενων προβλημάτων, που ίσως προκύψουν από την κακοκαιρία, στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Το τριήμερο των φώτων είναι το τρίτο κατά σειρά εορταστικό και οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών αναμένουν πως και πως το κύμα επισκεπτών ώστε να «γράψουν» πληρότητες και έσοδα για να αντεπεξέλθουν στο κύμα φορολόγησης. Άλλωστε πλέον με την κάθετη πτώση του εσωτερικού τουρισμού, που από 3,16 δισ. ευρώ το 2008 έπεσαν στα 1,14 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών. Γι΄αυτό οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για το κύμα «υπερπληροφόρησης» για τα καιρικά φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί τελευταία.

Τονίζουν μάλιστα ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψύχραιμη προσέγγιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να μην “τρομάξουν” οι ταξιδιώτες από τις προγνώσεις των «μετεωρολόγων» (εντός κι εκτός εισαγωγικών). Ήδη στην Καστοριά, όπου το τριήμερο των φώτων γίνεται κοσμοσυρροή λόγω της γιορτής του χειμερινού καρναβαλιού γνωστής ως “Ραγκουτσάρια” παρατηρείται μια τάση ακυρώσεων λόγω του αναμενόμενου ψύχους.. Οι ξενοδόχοι της περιοχής, μιλώντας στο Reporter.gr, συνιστούν ψυχραιμία και τονίζουν ότι κάθε χρόνο αυτήν την εποχή η περιοχή έχει χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να επηρεάζεται η οδική σύνδεση ή η ζωή της πόλη. Σημειώνουν δε ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Καστοριά είναι προορισμός με βαρύ καιρό, που όμως για όσους είναι σωστά προετοιμασμένοι και ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών δεν αποτελεί πρόβλημα.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ιδιοκτήτες ξενώνων από την περιοχή του Παρνασσού και του Ελικώνα τονίζουν ότι οι δρόμοι πρόσβασης στις περιοχές του δεν κλείνουν λόγω της άμεσης κινητοποίησης των αρχών ακόμη και «με 1,5 μέτρο χιόνι». Συνιστούν δε στον κόσμο να μην ανησυχεί και να κρατά ψύχραιμη στάση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας τονίζει μάλιστα σε ανακοίνωσή  της καταφέρεται κατά των «πάσης φύσεως» μετεωρολόγων. Όπως τονίζει στο πρώτο Δελτίο Τύπου του χρόνου, θα ήθελε να έχει αποκλειστικά ευχές για «Καλή Χρονιά». «Ωστόσο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσει για άλλη μια φορά – για μια πολλοστή φορά – ότι η καταστροφολογία έχει αναδειχθεί στο «αγαπημένο σπορ» όχι μόνο των καναλιών αλλά και των «πάσης φύσεως» μετεωρολόγων. Τον τελευταίο καιρό πέρα από τις ανακοινώσεις και τις προγνώσεις του καιρού προχωρούν και σε συστάσεις προς τις ομάδες του πληθυσμού να μην μετακινηθούν ή να φωνάξουν τους υδραυλικούς για να μην καταστραφούν οι υδραυλικές τους συνδέσεις και σε πολλά άλλα ευτράπελα» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει «ότι τα τελευταία χρόνια τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων όσο και οι Δήμοι της περιοχής του Βόλου και του Πηλίου είναι οργανωμένοι και δεν έχει συμβεί περιστατικό αποκλεισμού περιοχής ή περιοχών λόγω του χιονιού.

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δεν θα θέλανε ποτέ οι επισκέπτες μας να αποκλειστούν, να ταλαιπωρηθούν ή για κάποιο λόγο να μην νιώσουν σιγουριά λόγω των καιρικών συνθηκών. Ήδη το προηγούμενο διάστημα οι ξενοδόχοι της περιοχής υπέστησαν σοβαρή ζημιά λόγω της «καιρικής τρομοκρατίας» και υπάρχουν δεκάδες φωνές ξενοδόχων οι οποίοι ζητούν να ληφθούν μέτρα. Επιμένουμε στην άποψη μας: «Σωστά μέτρα» είναι η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών. Η τεχνολογία μας βοηθάει. Υπάρχουν δεκάδες web cameras στο Πήλιο κι έτσι τα «πλάνα αρχείου» δεν θα χρειάζονται πια. Ζούμε και επιχειρούμε στο βουνό. Ας μην μειώσουμε τη χαρά που δίνει το χιόνι όχι μόνο στο χιονοδρομικό όπου το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει χιλιάδες επισκέπτες αλλά και στον επισκέπτη που μέσα από το χιονισμένο τοπίο απολαμβάνει την ομορφιά της θάλασσας και την ηρεμία του βουνού.

Είμαστε στη διάθεση όλων σας για συνεχή επιτόπια ενημέρωση και να είστε σίγουροι ότι η εικόνα που θα μεταφέρουμε θα είναι η πραγματική εικόνα της περιοχής μας.»

Γιώργος Αλεξάκης