βροντάδος-χίου-κόφτης-στις-ρουκέτε-47896
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2017 | 10:19

Βροντάδος Χίου: “Κόφτης” στις ρουκέτες -Από 150.000 θα πέσουν μόνο 10.000

Αποφασισμένοι να προασπίσουν τον ρουκετοπόλεμο στη σωστή του διάσταση αλλά και να αναβιώσουν όλα τα έθιμα που τον συνόδευαν στο παρελθόν, εμφανίζονται τα συνεργεία των ρουκετατζήδων του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, λίγες ώρες πριν οι καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση του Κυρίου.

Θέλοντας να αποδείξουν ότι όλα όσα δεσμεύτηκαν θα τηρηθούν μέχρι τελευταίας λέξης, οι ρουκετατζήδες πραγματοποίησαν ακόμα μία σύσκεψη το πρωί της Μ. Πέμπτης με αιρετούς και στελέχη του Επιμελητηρίου, όπου έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να αναβιώσουν το έθιμο της παρέλασης το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Τα συνεργεία των δύο ενοριών, που φέτος δεν θα ξεπαιρνούν τα 140 άτομα (70 από κάθε ενορία, θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της ΠΕΚΕΒ και έχοντας μαζί τους δύο ελληνικές σημαίες και ομοιώματα ρουκετών θα ξεκινήσουν την παρέλαση που θα καταλήξει η μία στον Άγιο Μάρκο και η δεύτερη στην Παναγία Ερειθιανή. Την παρέλαση θα συνοδεύουν και δύο γαϊδουράκια, όπως δηλαδή γινόταν και κατά το παρελθόν. Όπως ειπώθηκε εάν η Αστυνομική δύναμη απαγορεύσει την είσοδο των ρουκετατζήδων στα σημεία ρίψης τότε αποφασίστηκε ότι θα αποχωρήσουν ήρεμα χωρίς καμία επιπλέον διαμαρτυρία. Στην κεφαλή της παρέλασης θα βρίσκονται οι δύο βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης καθώς και αιρετοί του Δήμου.

«Οι θιγόμενοι είναι συντοπίτες μας»

Παρά την αντιπαλότητα των δύο πλευρών πρώτοι οι ρουκετατζήδες απλώνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τα σπίτια των θιγόμενων κατοίκων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τα περιφρουρήσουν μη αφήνοντας οποιονδήποτε θερμόαιμο να δημιουργήσει επεισόδιο. «Θα είμαστε αυστηρά Βρονταδούσοι και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εκτός Βροντάδου να συμμετέχει στο έθιμο. Οποιοσδήποτε θελήσει να χαλάσει την όμορφη ατμόσφαιρα που θα υπάρχει εκείνη την ημέρα στον Βροντάδο θα απομονωθεί. Οι θιγόμενοι είναι συντοπίτες μας και φυσικά θα τους προστατεύσουμε», σημειώνουν οι ρουκετατζήδες.

«Είναι αποκλειστικά έθιμο του Βροντάδου»

Πέρα από τον αριθμό των ρουκετών που φέτος θα είναι αισθητά μειωμένος, μη ξεπερνώντας τις 10.000 συνολικά, οι ρουκετατζήδες δηλώνουν ότι το έθιμο μετά από αρκετά χρόνια έχει θωρακιστεί και από άποψη συμμετοχών. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησαν, ότι έχει διασφαλιστεί ότι στον χώρο ρίψης ρουκετών δεν θα υπάρχει ούτε ένας μη Βρονταδούσης. «Είμαστε οι πρώτοι που δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν που δεν είναι από τον Βροντάδο, να μπει στον χώρο των συνεργείων. Είμαστε 140 άτομα συνολικά, δηλαδή 70 άτομα από κάθε ενορία», ανέφεραν.

Λιγότερο από μία ώρα οι ρίψεις;

Αναφορικά με τη χρονική διάρκεια του εθίμου τα συνεργεία είναι και πάλι έτοιμα να αποδείξουν ότι δεν θα μείνουν μόνο στα λόγια αφού υπολογίζεται ότι οι ρίψεις θα ξεκινήσουν μετά τις 11 το βράδυ και θα ολοκληρωθούν 15’ μετά την Ανάσταση.

«Δεν είναι αντίπαλός μας η Αστυνομία»

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων ημερών, οι ρουκετατζήδες σημείωσαν ότι θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις της Αστυνομίας ώστε το έθιμο να πραγματοποιηθεί ασφαλώς όπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: politischios.gr