τρομοκρατική-επίθεση-κατά-του-λουκά-π-38622
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2017 | 18:55

Τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου -Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου (φωτο+βίντεο)

Έκρηξη σημειώθηκε  περίπου στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, σε όχημα στο οποίο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελο που ανοίχτηκε μέσα στο αυτοκίνητο από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό

Oι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για σοβαρό τραυματισμό του Λουκά Παπαδήμου στο θώρακα και στα πόδια, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε στην πορεία.

Ο κ. Παπαδήμος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό όπου και του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ υποβλήθηκε σε εξετάσεις (δεν έχει εισαχθεί στο χειρουργείο). Νεότερες πληροφορίες (τις μετέφερε ο κ. Στουρνάρας) αναφέρουν ότι είναι αρκετά καλά στην υγεία του και οι εξετάσεις είναι καθαρά προληπτικές.

Ο κ. Παπαδήμος έχει καλή επικοινωνία με τους γιατρούς. Σύμφωνα με πηγή θα νοσηλευθεί για προληπτικούς λόγους και αν κριθεί απαραίτητο ίσως υποβληθεί σε κάποια μικροεπέμβαση.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που βγήκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ από το Νοσοκομείο: 

Στις   18:10  διακομίσθηκε   με ασθενοφόρο του  ΕΚΑΒ,  ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών  του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός».

Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς,  υπεβλήθη  σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του  δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής  υποβάλλεται.

Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι συνοδοί του,  έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους.

papad-amaxi2

Ελαφρά φαίνεται να είναι και τα τραύματα και του οδηγού και του συνοδού του κ. Παπαδήμου.

Άγνωστο παραμένει αν το φάκελο τον πήρε ο κ.Παπαδήμος φεύγοντας από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από την Ακαδημία Αθηνών, όπου πιθανόν, μετέβη αργότερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι “αποστολέας” του φακέλου φαίνεται να είναι η “Ακαδημία Αθηνών”, όπου ο πρώην πρθωθυπουργός είναι πρόεδρος.

Η Αστυνομία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο για ισχυρή εκρηκτική ύλη μέσα στο φάκελο αλλά για ύλη που χρησιμοποιείται σε πυροτεχνήματα και η οποία ενδεχομένως δεν ανιχνεύτηκε.

Οι Αρχές ανησυχούν ότι δεν πρόκειται για τον μοναδικό παγιδευμένο φάκελο και έχουν θέσει τις υπηρεσίες σε συναγερμό!

amaksi papadimos_aftodioikisiloukas papadimos amaksi_aftodioikisi

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά με την υγεία του κ. Παπαδήμου και είπε ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το γεγονός και ήδη έχει δώσει εντολή για διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι δηλώσεις των πολιτικών

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Πλήγμα στην Δημοκρατία και στην Αξιοπρέπεια κάθε Έλληνα Πολίτη” χαρακτήρισε την επίθεση στον Λ. Παπαδήμο, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά & αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία» έγραψε πριν από λίγο στο Twittter ο Σταύρος Θεοδωράκης εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την επίθεση και την συμπαράσταση του στον Λουκά Παπαδήμο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να βρει τους ενόχους. «Τίποτα λιγότερο», πρόσθεσε.

Με τη διευθύντρια του Ευαγγελισμού επικοινώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο είχε συναντηθεί πριν την επίθεση εναντίον του ο κ. Παπαδήμου.

Το ΚΚΕ εύχεται ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες – συνοδούς του. «Τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σε καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προχώρησαν, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η Ολομέλεια της Βουλής και εκπρόσωποι από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

«Είχαμε έγκαιρα επισημάνει την ανάγκη προστασίας στόχων από την δράση της νέας τρομοκρατίας και των μεθόδων που χρησιμοποιεί με τους παγιδευμένους φακέλους. Η σημερινή επίθεση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολίτες και πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πρέπει να παραμείνουμε αποφασιστικοί και ενωμένοι  στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά.

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση στη Γλυφάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν δυνάμεις που ανεξάρτητα από το προσωπείο τους κάθε φορά και τους στόχους που επιλέγουν, στοχεύουν να πλήξουν τη δημοκρατία, τις ελευθερίες του λαού και την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη και την πρόοδο”.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η δολοφονική απόπειρα κατά του Λουκά Παπαδήμου δείχνει ότι στη χώρα γίνονται στόχος αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος μετέβη στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού.Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι στη χώρα επικρατεί μια θλιβερή κατάσταση. «Αυτοί που φροντίζουν για τη χώρα, γίνονται στόχος», συμπλήρωσε.

 Το βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947, κατάγεται από τη Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993) και στη συνέχεια διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο ορκίστηκε πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο κυβερνητικό σχήμα προστέθηκαν εκτός αρκετών υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης και στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Παρέμεινε πρωθυπουργός επί έξι μήνες κι επί των ημερών του ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.

Ο Λουκάς Παπαδήμος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ενώ διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 ως το 2010.

Η θητεία του συνδέθηκε με την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή διαπραγματευόταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δάνεισμο της Ελλάδας, στα πλαίσια της κρίσης χρέους της χώρας.

Την ίδια περίοδο δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Δείτε εικόνες από το σημείο

Μητσοτάκης: Πρόκειται για άνανδρη τρομοκρατική επίθεση

Από πού πήρε τον φάκελο ο Παπαδήμος; -Εντολή Τσίπρα για έρευνα

Στη δημοσιότητα φωτογραφία με τον τραυματία Λουκά Παπαδήμο

Τι συνέβαινε με τη φρουρά Παπαδήμου – Ποιοι ήταν μαζί του

Τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

Φόβος ότι υπάρχει και άλλος παγιδευμένος φάκελος -Μεγάλη κινητοποίηση

Καμίνης για Παπαδήμο: Σε τέτοιες στιγμές να είμαστε ενωμένοι

“Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” βλέπει η αστυνομία πίσω από την επίθεση

Μπακογιάννης προς τρομοκράτες: Είστε δειλοί, χτυπάτε εκεί που είναι εύκολο

Ιατρικό ανακοινωθέν για τον Λουκά Παπαδήμο -Τι αναφέρει