το-κλάμα-των-μωρών-έχει-προφορά-95786
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2016 | 13:55

Το κλάμα των μωρών έχει προφορά

Κι όμως, τα μωρά έχουν τη δική τους προφορά και το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να κλαίνε! Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα μωρά από τη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα νεογνά από την Κίνα, το Καμερούν και τη Γαλλία.

Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Βάρτζμπουργ, Κάθλιν Φέρμκε, οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν με τη μελωδία της κάθε γλώσσας. «Για τις ανάγκες της έρευνας καταγράψαμε μόνο αυθόρμητες φωνές, συνήθως όταν τα μωρά έκλαιγαν γιατί πεινούσαν», διευκρινίζει.

«Οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι στις μητρικές γλώσσες μια έννοια που προφέρεται με μια μόνο συλλαβή, π.χ. στα γερμανικά, μπορεί να χρειάζεται περισσότερες συλλαβές στα κινεζικά ή στα καμερουνέζικα» αναφέρει η Γερμανίδα καθηγήτρια. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα έχουν αρχίσει αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα και πριν ακόμη προσπαθήσουν να μιλήσουν.

Ειδικότερα, η ομάδα της καθηγήτριας Φέρμκε πραγματοποίησε δύο έρευνες. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 42 βρέφη, τα μισά από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα στο βορειοδυτικό Καμερούν. Ακολούθησε μια δεύτερη μελέτη σε 55 νεογνά από το Πεκίνο. Προηγούμενες μελέτες πριν από 7 χρόνια είχαν καταλήξει, επίσης, σε παρόμοια συμπεράσματα. Τα μωρά από τη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από τα μωρά στη Γαλλία, καθώς είναι διαφορετικές οι μελωδίες και οι ήχοι που ακούνε.

Οι νέες μελέτες έδειξαν ότι μεταξύ των παιδιών από την Κίνα και το Καμερούν το κλάμα είναι διαφορετικό, γιατί η απόσταση μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου τόνου ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα νεογνά από τη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ