το-3ο-μνημόνιο-κρύβει-ευκαιρίες-αύξηση-111170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.05.2016 | 10:36

Το 3ο μνημόνιο κρύβει ευκαιρίες αύξησης εσόδων – Τι έκαναν στα Χανιά

Στη σελίδα 935 του τρίτου Μνημονίου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο κρύβονταν για πολλούς η δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα εισοδήματά τους αρκεί να είχαν τη σωστή πληροφόρηση και τη διάθεση να φύγουν για λίγο από το σπίτι τους και να το νοικιάσουν νομιμότατα σε ξένους, με την ημέρα, την εβδομάδα ή το μήνα, έναντι πολύ καλής αμοιβής.

Η μνημονιακή αυτή πρόβλεψη, ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2015 και ήδη όπως φαίνεται, την έχουν εκμεταλλευτεί πάρα πολλοί Χανιώτες με αποτέλεσμα ωστόσο να υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες που αποτυπώνονται με την μείωση των διαθέσιμων σπιτιών για αστική ενοικίαση.

Ήδη δεκάδες άτομα στα Χανιά, σύμφωνα με δημοσίευμα από το Flashnews.gr,  διαφόρων επαγγελμάτων αλλά και άνεργοι, έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα στην κυριολεξία μέσα από το σπίτι τους, νοικιάζοντας ελεύθερα δωμάτια και οικίες είτε μέσω δημοφιλών διαδικτυακών σελίδων είτε μέσω ιδιωτικών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν όσοι νοίκιαζαν τα σπίτια τους σε ιδιώτη χωρίς να έχουν σήμα του ΕΟΤ ή χωρίς να έχουν συνάψει το προβλεπόμενο συμβόλαιο, επιβαρύνονταν με τσουχτερά πρόστιμα που άγγιζαν τις 50.000 ευρώ.

Πώς μπορεί ο καθένας να νοικιάσει το σπίτι του ή δωμάτια – Τι συμβαίνει στα Χανιά

Στο τρίτο μνημόνιο και το ΦΕΚ 94Α/2015, συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση ενός άρθρου (του άρθρου 2 του ν.4276/2014) για τις μισθώσεις ακινήτων με την οποία δόθηκε η δυνατότητα σε απλούς πολίτες να νοικιάσουν το σπίτι τους σε ξένους τουρίστες χωρίς αυτό (το σπίτι) να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και επομένως χωρίς οι ίδιοι να υπόκειται στο φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για καταλύματα τα οποία φέρουν το σήμα του ΕΟΤ.

Για τη μίσθωση του ακινήτου, ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ως επαγγελματίας του τουρισμού και η μόνη υποχρέωση που έχει είναι να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr για να λάβει το μοναδικό αριθμό καταχώρησης της μίσθωσης.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των σπιτιών που χρησιμοποιούνται στα Χανιά για τουριστικούς σκοπούς, από 800 που ήταν πέρυσι φέτος φτάνουν τα 1.600, ποσοστό διπλάσιο από το 2015.

Στα Χανιά το άνοιγμα της «τουριστικής αγοράς» σε πολίτες αποτελεί σημαντική οικονομική ευκαιρία, και δημιουργεί αξιόλογα εισοδήματα για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, συμπληρωματικά ή κύρια.