τι-έδειξε-η-βαλλιστική-για-το-καλάσνικ-408152
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.11.2017 | 14:38

Τι έδειξε η βαλλιστική για το καλάσνικοφ της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ

Στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ανήκει το καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην δολοφονική επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό έδειξε το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη χθεσινοβραδινή ένοπλη επίθεση σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το ίδιο όπλο (τύπου πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm Kalashnikov) το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω ένοπλες επιθέσεις:

την 25-05-2014 κατά των κεντρικών γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,

την 31-07-2016 κατά των γραφείων της Πρεσβείας του Μεξικού και

την 10-01-2017 σε βάρος αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στα κεντρικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ», «Προανάκριση διενεργείται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) Οι έρευνες συνεχίζονται».

Ποια είναι η «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Η συγκεκριμένη οργάνωση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευροεκλογών), όταν πυροβόλησαν με καλάσνικοφ το κτίριο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, την εποχή που το κόμμα συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για την επίθεση είχαν αναλάβει με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η δεύτερη επίθεση της οργάνωσης ήταν στις 31 Αυγούστου 2016, με το ίδιο όπλο, εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου.

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

Για τις δύο αυτές επιθέσεις η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με μακροσκελή ανακοίνωση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου στο διαδίκτυο, στην οποία ανέφεραν ότι σκοπός τους είναι η «συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος», ενώ κατηγορούσαν το γαλλικό, το μεξικανικό και το ελληνικό κράτος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, στα κοινωνικά κινήματα, στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες.

Η τελευταία επίθεση έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2017 εναντίον των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και είναι η τρίτη επίθεση με καλάσνικοφ. Σημειώθηκε μια εβδομάδα μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα του Επαναστατικού Αγώνα, γι αυτό οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πιθανό ότι η χτεσινή επίθεση σχετίζεται με την πρόσφατη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιατζόγλου, που κατηγορείται για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων, στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και νωρίτερα σε στόχους στην Ευρώπη.