τεχνόπολη-ταξίδι-στα-80s-με-μηχανή-του-69240
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.01.2017 | 09:45

Τεχνόπολη: «Ταξίδι» στα 80s με μηχανή του χρόνου (φωτο)

Στην εμβληματική δεκαετία του 1980 θα ταξιδέψουν το κοινό ο Δήμος Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων.

Η έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη» που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου και για δύο μήνες στο Γκάζι αποσκοπεί στην αναβίωση μίας περιόδου-σταθμού για τα ελληνικά δεδομένα.

Απαλλαγμένη από τη σκοπιά της νοσταλγίας, η εκδήλωση δίνει μία εξ αποστάσεως, αλλά εξαιρετικά «ζωντανή» εικόνα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής στην ελληνική κοινωνία των 80s. Πάνω από 4.000 εκθέματα που σχετίζονται με την πολιτική κουλτούρα, τις τέχνες, τον τρόπο ζωής και την τεχνολογία της εποχής, εκτίθενται σε 13 περίπτερα. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε ένα ραντεβού με την πρόσφατη Ιστορία και να θυμηθεί ή να γνωρίσει στιγμές που σημάδεψαν τη δεκαετία. Ανάμεσά τους φιγουράρουν εκλογικές αναμετρήσεις, η νίκη της εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987, αλλά και η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989. Φιλοξενούνται ακόμα και κομμάτια που πλέον θεωρούνται ξεπερασμένα, ακόμα και «κιτς»: Ενδύματα με ασύμμετρα σχέδια, βάτες και έντονα χρώματα, αφίσες, αλλά και οι πιο γραφικές -πλέον- βιντεοταινίες, που τότε, ωστόσο, βρίσκονταν σε πρώτη ζήτηση.

«Πρόκειται για μία “γιορτή των 80s”» λέει ο κ. Γιώργος Μαρκατάς, υπεύθυνος συλλογών της έκθεσης. «Εχουμε συγκεντρώσει σχεδόν τα πάντα, ακόμα και ένα ολόκληρο κομμωτήριο, το οποίο λειτουργούσε το 1984 στον Γέρακα. Αλλοι μας έχουν παραχωρήσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια ή τις φοιτητικές τους ταυτότητες από το πανεπιστήμιο, αλλά και φωτογραφικό υλικό από προσωπικές στιγμές τους, όπως από εκδρομές, παρέες και συναυλίες. Επιπλέον, οι συνεργασίες που δημιουργήσαμε με επίσημους φορείς μάς επιτρέπουν να συμπεριλάβουμε και κάποιους αυθεντικούς πίνακες και έγγραφα αξίας, τα οποία όμως θα τα λάβουμε σχεδόν με την έναρξη της εκδήλωσης» καταλήγει.

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Γίνεται ξανά παιδί με κάθε παιχνίδι

Σημαντικό κομμάτι στην έκθεση καταλαμβάνει ο τομέας του παιχνιδιού. Εξάλλου, τη δεκαετία του ’80 λειτουργούσαν ακόμα ελληνικές εταιρείες παιχνιδιών, οι οποίες μεγάλωσαν γενιές παιδιών με τις ευρηματικές κατασκευές τους. Βασικός εκθέτης στην GR80s είναι ο συλλέκτης παιχνιδιών από τις δεκαετίες 1970, 1980 και 1990, Γιώργος Γραμματόπουλος. Ο Γιώργος κατάφερε να «κλείσει» μέσα στο παιδικό του δωμάτιο κάθε παιδικό πόθο των Ελληνόπουλων της εποχής. Η συλλογή του περιλαμβάνει παιχνίδια ελληνικών εταιρειών, όπως οι Lyra, ElGreco, Ανανιάδης, Γαβριηλίδης, Απέργης και άλλες. «Οι εταιρείες αυτές δεν υπάρχουν πλέον, η αγάπη μας όμως για το ελληνικό παιχνίδι παραμένει ζωντανή», μας λέει και αναπολεί την εποχή του ποιοτικού, ελληνικού παιχνιδιού.

Ο Γιώργος είναι μία ιδιότυπη περίπτωση συλλέκτη. Με παππού ιδιοκτήτη καταστήματος παιχνιδιών, είχε στη διάθεσή του, ως παιδί, όποιο παιχνίδι επιθυμούσε. Και, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που θα το αποκτούσε. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε στην εφηβεία του να χαρίσει τα πάντα. Το 2010 όμως κάτι αλλάζει. «Κοιτώντας στο Διαδίκτυο, είδα συμπτωματικά κάποια από τα παλιά μου παιχνίδια. Μέχρι τότε δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ ξανά. Οταν όμως τα αντίκρισα, δεν μπορούσα να σταματήσω να τα σκέφτομαι», λέει με ενθουσιασμό. «Από τότε ξεκίνησα να ψάχνω σε διάφορες ξένες και ελληνικές ιστοσελίδες, αναζητώντας κυρίως παιχνίδια του ’80 και του ’90. Χρειάζεται να τα πληρώσω αδρά, αφού η τιμή εξαρτάται άμεσα από τη σπανιότητά τους. Αλλά όταν παραλαμβάνω κάποιο καινούργιο παιχνίδι, ξαναγίνομαι παιδί. Κάτι τέτοιο συνέβη και με ένα επιτραπέζιο Hero Quest του 1990, το οποίο έφτασε στα χέρια μου μέσα στη ζελατίνα του», συνεχίζει. Από τη συλλογή του δεν θα μπορούσε να λείπει το διάσημο ηλεκτρονικό Ατάρι, το περίφημο σπαθί των ThunderCats, αλλά και το ψαράδικο της Playmobil – πολύ σπάνιο για να βρεθεί στο κουτί.

Προοδευτικά, ο Γιώργος ανακάλυψε ότι οι συλλέκτες παλιών παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι χιλιάδες. Ξεκινώντας από τη σελίδα του στο Facebook, έχει δημιουργήσει, μαζί με δύο καλούς φίλους, μία δραστήρια ομάδα από παλιούς και νέους συλλέκτες, τη Vintage Toys. Μάλιστα, έχουν διοργανώσει ήδη δύο εκθέσεις, ενώ θα ακολουθήσει και μία τρίτη αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης GR80s -στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου- στον χώρο της Τεχνόπολης.

80a