τα-καλύτερα-πάρκα-της-αττικής-για-να-χα-57906
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.02.2017 | 08:00

Τα καλύτερα πάρκα της Αττικής για να χαρείτε την Καθαρά Δευτέρα

Ξεμείνατε Αθήνα; Μην σκάτε! Βάλτε σε ένα καλαθάκι τα “βασικά”: χαλβά, ταραμοσαλάτα, ελιές, τουρσιά, θαλασσινά, λαγάνα, κρασάκι και άλλες νηστίσιμες νοστιμιές και διασκεδάστε την Καθαρά Δευτέρα στα πάρκα της πόλης.

Η Αττική διαθέτει αρκετά μέρη για να απλώσετε το “τραπεζομαντιλάκι” σας. Δείτε εδώ κάποια από τα πάρκα της Αθήνας που είναι κατάλληλα για πικ νικ και απολαύστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα την τελευταία μέρα της αποκριάς.

Καλοπούλα στο δήμο Καισαριανής

Κοντά στην αρχαία πηγή της Καλοπούλας, στο αισθητικό Δάσος Υμηττού, βρίσκεται το πάρκο που ακούει στο όνομα “Καλοπούλα”.

Διαθέτει το ανάλογο αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, ξύλινα τραπέζια για να καθίσετε αλλά και δημοτική καντίνα σε περίπτωση που ξεχάσατε κάτι από το σπίτι.

Φοινικόδασος στο Λαύριο

Στην περιοχή του Κυπριανού, το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς κατευθυνόμενος προς την πόλη του Λαυρίου, είναι το φοινικόδασος του Λαυρίου. Δημιουργημένο το 1880, αποτελεί μέχρι σήμερα μια όμορφη και κοντινή εξόρμηση. Επισκεφθείτε το με τα καλάθια του πικ νικ σας, βρείτε την αγαπημένη σας γωνιά και απολαύστε το εξωτικό τοπίο.

Δάσος Συγγρού

950 στρέμματα πρασίνου και οξυγόνου παρέχει το άγνωστο για τους περισσότερους Αθηναίους, Δάσος Συγγρού. Ένα δασόκτημα στα σύνορα των δήμων Μελισσίων, Αμαρουσίου και Κηφισιάς, που αποτελεί ιδανική επιλογή για το πικ νικ της Καθαράς Δευτέρας. Όμορφα μονοπάτια για βόλτες, μικρή παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια και με μνημείο την ορθόδοξη εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, καθώς και το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, το δάσος Συγγρού αποτελεί ιδανική επιλογή.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Γνωστό ως “πάρκο του Τρίτση”, το πάρκο στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού αποτελεί σημείο κατατεθέν για την πόλη μας. Αττικός παράδεισος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το πάρκο διαθέτει λιμνούλα που φιλοξενεί πάπιες και ψάρια γλυκού νερού στο φυσικό τους περιβάλλον. Δέντρα όπως οι χαρουπιές, ξύλινα παγκάκια, café με καλή μουσική και ποικιλίες φαγητού, είναι όλα όσα μπορείτε να βρείτε στο πάρκο Τρίτση. Ιδανικό για βόλτες, περιπάτους και ποδηλατάδες.

Πάρνηθα

Η Πάρνηθα εξακολουθεί να κλέβει τις εντυπώσεις με το καταπράσινο τοπίο και τα κρυφά μονοπάτια της. Με απίστευτη θέα και “άπλα”, προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας και για όσους θέλουν να κουβαλήσουν ποδήλατα στο βουνό. Αρχίστε με μια βόλτα μέχρι τα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι και καταλήξτε σε άραγμα στο γρασίδι μετά από ένα καλό πικ νικ. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και ελάφια!

Άλσος Βεΐκου

Στην πόλη την τιμητική τους για την Καθαρά Δευτέρα έχουν και τα δημοτικά άλση (π.χ. Φιλοθέη, Παπάγου, Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ηλιούπολη κ.α.). Την πρωτιά παίρνει βέβαια το Άλσος Βεΐκου με 256 στρέμματα, όπου πέρα από το πράσινο συναντάς σινεμά, καφέ, θέατρο, γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϋ και γήπεδο ποδοσφαίρου. Χαλαρώστε στο καταπράσινο τοπίο, πετάξτε χαρταετό και απολαύστε οικογενειακώς ή με την παρέα, τα μεζεδάκια που φέρατε από το σπίτι.

Λυκαβηττός

Για τους λάτρεις του κέντρου και της καλής θέας, ο Λυκαβηττός παραμένει η απόλυτη επιλογή. Ο χώρος διαθέτει ξύλινα τραπέζια κατάλληλα για πικ νικ, ενώ είναι κατάλληλος και για πέταγμα χαρταετού.

Φλοίσβος

Για όσους προτιμούν θάλασσα, το πάρκο του Φλοίσβου, προσφέρει ένα μεγάλο χώρο με σκιά και πράσινο δίπλα ακριβώς στο κύμα. Πικ νικ με θαλασσινό αέρα και απόλυτη ηρεμία.

Λόφος του Φιλοπάππου

Φυσικά, η πιο παραδοσιακή εξόρμηση εξακολουθεί να είναι ο λόφος του Φιλοπάππου, απλώς ενδείκνυται για όσους αγαπούν την πολυκοσμία! Επισκεφτείτε τον για να γευτείτε τα παραδοσιακά Κούλουμα, με λαγάνα και χαλβά με την μουσική υπόκρουση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, που σας υποδέχεται στην είσοδο του Λόφου.

Πρόγραμμα:

10.00 Αποκριάτικος περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

11.00 Αποκριάτικη συναυλία του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά.

Επιπλέον επιλογές:

koulouma xartaetos

Με ή χωρίς χαρταετό… στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

Καθώς η Αποκριά μας αποχαιρετά, η περίοδος της Σαρακοστής ξεκινά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος! Φέτος, την Καθαρά Δευτέρα, θα στηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με νηστίσιμους μεζέδες και φυσικά, το καθιερωμένο πέταγμα του αετού. Για εσάς όμως που δεν έχετε μαζί σας χαρταετό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Στα Νότια Μονοπάτια θα διοργανωθεί εργαστήρι (11.00-14.00), όπου, υπό την καθοδήγηση του διακοσμητή Ηλία Καραντωνίου, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό. To εργαστήρι θα έχει συνεχόμενη ροή και θα κατασκευάζονται 20 χαρταετοί ανά 30′. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε εσείς, είναι τη διάθεση να πετάξετε ψηλά!

Πειραιάς: Σαρακοστιανό Γλέντι στη Φρεαττύδα

Ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, με σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακό γλέντι με χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η Ομόνοια”, χορό, τραγούδι στην παραλία της Φρεαττύδας από τις 10:30  το πρωί, δωρεάν για όλους, μετά από χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες. Παράλληλα, ραδιοφωνικοί παραγωγοί από τον Ρ/Σ  “Παραπολιτικά 90,1”, θα εκπέμπουν ζωντανά το πρόγραμμα του σταθμού από τη Φρεαττύδα και θα μοιράζουν δώρα στο κοινό.

Σημειώστε, ότι σχεδόν όλοι οι δήμοι πραγματοποιούν αυτή τη μέρα εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα και να περάσατε μια όμορφη Καθαρά Δευτέρα.