στον-εισαγγελέα-το-κύκλωμα-που-εξέδιδ-38528
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.06.2018 | 14:08

Στον Εισαγγελέα το κύκλωμα που εξέδιδε «μαϊμού» διπλώματα

Βαριές κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης απέδωσε ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών της Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης, στα 15 μέλη του κυκλώματος το οποίο εξέδιδε «μαϊμού» διπλώματα και είχε κέντρο τη Λαμία.

Χθες το βράδυ οι 15 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από τη ΓΑΔΑ στη Λαμία και παρουσιάστηκαν αρχικά, ενώπιον του Εισαγγελέα και στη συνέχεια, του Ανακριτή όπου ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν με την έναρξη της βδομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και επίορκοι υπάλληλοι από τη Λαμία και την Κόρινθο ενώ στο κύκλωμα συμμετείχαν και σχολές οδηγών από διάφορα μέρη της χώρας, όπως την Κόρινθο, τη Σπάρτη, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, και άλλες πόλεις όπου οι ιδιοκτήτες τους είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας κινεζικής καταγωγής, που συνελήφθη στην Αθήνα καθώς φέρεται να είναι ο ενδιάμεσος του κυκλώματος με τους ομοεθνείς του που ήθελαν να εξασφαλίσουν δίπλωμα οδήγησης .

Περισσότερες από 7.000 σελίδες είναι η δικογραφία η οποία έχει σχηματιστεί ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και αποκαλυπτικοί διάλογοι που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛΑΣ. Οι συνομιλίες αυτές ήταν ο «οδηγός» για το ξήλωμα του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ταρίφα έφτανε και τα 1.500 ευρώ ανάλογα με τη δυσκολία και την «εξυπηρέτηση». Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσέφερε το κύκλωμα στους «πελάτες» με εξακτίνωση σε ολόκληρη τη χώρα ήταν ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις να παίρνουν το δίπλωμα στο σπίτι τους με κούριερ.

Περισσότερες από 190 περιπτώσεις διπλωμάτων που έχουν εκδοθεί εντοπίστηκαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ αλλά και από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης που μετείχαν στην έρευνα και σύμφωνα με πληροφορίες διαρκούσε οκτώ μήνες. Όλο αυτό το διάστημα οι «αδιάφθοροι» κατέγραφαν συνομιλίες και προσπαθούσαν να εντοπίσουν την εξακτίνωση του κυκλώματος σε διάφορες περιοχές της χώρας .

Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά το κύκλωμα είχε τη βάση του στη Λαμία και εκπροσωπούνταν από πατέρα και γιο, που έχουν συλληφθεί. Μάλιστα ο ένας συνελήφθη στη Λαμία και ο δεύτερος στην Κόρινθο. Οι συγκεκριμένοι μαζί με τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους από τη Λαμία και την Κόρινθο αντιμετωπίζουν τις πλέον βαριές κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσαγωγή τους αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά ενώ όλοι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Έτσι τα «περιφερειακά στελέχη» του κυκλώματος, κυρίως ιδιόκτητες σχολών οδηγών, θα αρχίσουν να απολογούνται την ερχόμενη Δευτέρα. Οι απολογίες θα συνεχιστούν την Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος.

Την περασμένη Πέμπτη οι «αδιάφθοροι» μαζί με τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης συντονισμένα έκαναν έφοδο σε όλες τις υπηρεσίες συγκοινωνιών, ταυτόχρονα, προχωρώντας σε συλλήψεις ενώ σφράγισαν για 48 ώρες τις υπηρεσίες συγκοινωνιών για να κάνουν ελέγχους στα διπλώματα που είχαν εκδοθεί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά πριν από περίπου έξι μήνες, με απόφαση του ο αντιπεριφερειάρχης της Φθιώτιδας άλλαξε τη διαδικασία συγκρότησης των επιτροπών για τις εξετάσεις, κόβοντας έτσι τη ροή αλλοδαπών και Ρομά, που ήταν οι κατ’ εξοχήν πελάτες του κυκλώματος, προς τη Φθιώτιδα, και αναγκάζοντας τα μέλη του κυκλώματος να αναζητήσουν λύσεις σε άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.