στο-στε-το-αίτημα-για-ακύρωση-των-δηλώσ-322881
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.11.2017 | 18:36

Στο ΣτΕ το αίτημα για ακύρωση των δηλώσεων πόθεν έσχες

Οι αιτήσεις έξι δικαστικών Ενώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η νέα υπουργική απόφαση για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), πρόκειται να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και ακύρωσε την σχετική, υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Παράλληλα, ορισμένες διατάξεις της εν λόγω υπουργικής απόφασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ως προς τα υποχρεωτικά περιουσιακά δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες και αμέσως μετά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νέα υπουργική απόφαση (η υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και μαζί δημοσιεύθηκαν οι λεγόμενες παραμετρικές τιμές.

Την επόμενη ημέρα (20.11.2017) έξι δικαστικές Ενώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η επίμαχη νέα υπουργική απόφαση, όπως επίσης κατέθεσαν αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου, με προσωρινή διαταγή του, «πάγωσε» τη νέα υπουργική απόφαση, μόνο για τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέχρι να εκδοθεί νέα οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ και προσδιόρισε την συζήτηση της υπόθεσης για μεθαύριο, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Διομήδη Κυριλλόπουλο.

Με τις αιτήσεις τους, δικαστικές Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Επίσης αναφέρουν, ότι η νέα προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης, ενώ οι δικαστές ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως 21 Οκτωβρίου 2017, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά την δημοσίευση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης.

Τέλος υποστηρίζουν, ότι υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.

Οι Ενώσεις που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι:

1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, 4) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, 5) Ένωση Διοικητικών Δικαστών και 6) ‘Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.