στο-china-hi-tech-fair-2017-η-κεδε-417786
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.11.2017 | 12:22

Στο China Hi-Tech Fair 2017 η ΚΕΔΕ

Στο ΣΕΝΖΕΝ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διοργανώθηκε η China Hi-Tech Fair 2017, η επίσημη έκθεση υψηλής Τεχνολογίας της Κίνας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε με περίπτερο το Επιμελητήριο Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας σε συνεργασία με το Enterprise Greece και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO.

Στο Ελληνικό Περίπτερο είχαν παρουσία 16 Ελληνικές εταιρείες και οργανισμοί υψηλής Τεχνολογίας καθώς και μέλη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Αυτοδιοίκησης

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία υπήρξε σημαντική παρουσία της Κρήτης με την συμμετοχή της ΚΕΔΕ που εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΔΣ Αποστόλη Λουλουδάκη, του Δήμου Ηρακλείου που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, και με τον Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας Γιώργο Κουμαντάκη.

Πρόκειται για μια από τις ποιο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις στον τομέα των νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, σε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες πόλεις του κόσμου.

Η έκθεση φέτος συνέπεσε μετά την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης που είχε ως τιμώμενη χώρα την Κίνα.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από του υπεύθυνους της έκθεσης και από τις τοπικές αρχές και εκφράστηκε το ενδιαφέρον για σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτισμό, στην οικονομία και στην συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Στις επαφές που έγιναν εκδηλώθηκε ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία των φορέων της Αυτοδιοίκησης, ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών που θα συμβάλουν στην πολιτιστική και οικονομική συνεργασία των δυο χωρών .

Το πλαίσιο συνεργιών εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών και της προσπάθειας της χώρας μας την τελευταία δεκαετία να βελτιώσει την οικονομική συνεργασία με μια χώρα που αναδεικνύεται σε ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μετά την επίσκεψη τον Μάη του 2017 του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την αναγνωριση του στρατηγικού χαράκτηρα συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, οι συνεργειες των τοπικών Κυβερνήσεων και των πόλεων αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και οι συνεργασίες με τους Δήμους και τα επιμελητήρια πρέπει να συμβάλουν στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε αυτή την μεγάλη αγορά για να υπάρξει εξισορρόπηση στο εμπορικό ισοζύγιο των δυο χωρών που παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις και ισχνή παρουσία των Ελληνικών εξαγωγών στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Η δυναμική των σχέσεων των δυο χωρών καταγράφεται επίσης όλο και περισσότερο και στον επενδυτικό τομέα σε μια περίοδο ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και υψηλής γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας στον νέο δρόμο του μεταξιού ,και στα παγκόσμια δίκτυα μεταφορών.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη που ο κλάδος του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε ένα αξιόλογο και αξιόπιστο παίκτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, η αναζήτησή των ευκαιριών που προκύπτουν από την αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά της Κίνας πρέπει να απασχολήσει σοβαρά και με σχέδιο τους φορείς της Κρήτης και οι δημοτικές αρχές πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση .

Σε μια ειδική ημερίδα με τον Δήμο Zhuhai της Νότιας Κίνας είχαμε την ευκαιρία να προβληθούν τα ιστορικά πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Κρήτης, οι επιδόσεις στους τομείς της τοπικής οικονομίας ιδιαίτερα στους κλάδους του τουρισμού, της αγροτοδιατροφικης αλυσίδας. Ιδιαίτερες αναφορές υπήρξαν για το υψηλό επίπεδο και την συμβολή στην κοινωνική και μορφωτική ανάπτυξη της Κρήτης, των ΑΕΙ του ΙΤΕ, και στον βαθμό που η παρουσία στην έκθεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, από όλο τον κόσμο υπήρξε ιδιαίτερα έντονη.

Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η σχέση του και η αγάπη του για την Κίνα, οι εκδηλώσεις που έγιναν φέτος λόγω της ανακήρυξης του έτους 2017 σε έτος Καζαντζάκη από το υπουργείο Πολιτισμού, προξένησαν το ενδιαφέρον στις συζητήσεις με τους Κινέζους φίλους και αξιολογήθηκε ότι πρέπει να βοηθήσουμε και οι δυο πλευρές για την προβολή του έργου του στην Κίνα.

Σε ειδικές ημερίδες για τις εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες που αφορά τις πολιτικές γύρω από τα Smart Cities είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στην πράξη πρωτοποριακά συστήματά εγκατεστημένα στις κινεζικές πόλεις που απλοποιούν την διαχείριση των πόλεων, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και διευκολύνουν αφάνταστα την διαμονή των επισκεπτών.

Στις επαφές με τις Αυτοδιοικητικές αρχές της πόλης Ζhuhai τονίστηκε η επιθυμία και των δυο πλευρών για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασία των πόλεων της ευρύτερης περιοχής με δήμους της Κρήτης.

Η πόλη Σενζέν έχει ήδη αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Αθήνας και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις των δυο πόλεων τα τελευταία χρόνια.