στε-παγώνουν-οι-δηλώσεις-πόθεν-έσχε-322881
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.10.2017 | 23:19

ΣτΕ: «Παγώνουν» οι δηλώσεις πόθεν έσχες για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, με σημερινή προσωρινή διαταγή του «πάγωσε» την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες και για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σακελλαρίου, με προσωρινή διαταγή του, «πάγωσε» τη νέα απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (με αριθ. 1069/19.10.2017) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Πέμπτη για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες (μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ), για δύο συνταγματικούς λόγους ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Tο μεσημέρι της περασμένης Παρασκευή είχε καταθέσει σχετική αίτηση και η ένωση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία, όπως και οι δικαστικές ενώσεις, ζητούσε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για το «πάγωμα» της επίμαχης νέας υπουργικής απόφασης για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Όμως, λόγω του προχωρημένου της ώρας, αλλά και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή και εκδόθηκε σήμερα – έχει δε, το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο με αυτήν που δόθηκε στις δικαστικές ενώσεις.

Το πλήρες περιεχόμενο της νέας προσωρινής διαταγής έχει ως εξής:

«Π Ρ Ο Σ Ω Ρ Ι Ν Η Δ Ι Α Τ Α Γ Η

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 52 του π.δ. 18/1989, όπως ισχύει, και λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: α) Με την υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (Β΄ 3300), με την οποία ρυθμιζόταν η υποβολή των αναφερομένων σ’ αυτήν δηλώσεων. Η απόφαση της Ολομελείας δημοσιεύθηκε την 18.10.2017. Την επομένη 19.10.2017, και πριν κοινοποιηθεί η ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου στη Διοίκηση, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β΄ 3702), σε αντικατάσταση της ακυρωθείσης κοινής υπουργικής αποφάσεως, η υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (Β΄ 3300), κατά της οποίας στρέφεται η περιέχουσα το αίτημα εκδόσεως προσωρινής διαταγής αίτηση αναστολής. β) Η προθεσμία για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων για το έτος 2016 έληξε την 21.10.2017, με τις εντεύθεν προβλεπόμενες συνέπειες. γ) Με την ανωτέρω 2649/2017 απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι: ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις.

Διατάσσουμε

ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρεώσεως των μελών του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Προέδρου, Αντιπροέδρων, Νομικών Συμβούλων, Παρέδρων, Δικαστικών Πληρεξουσίων και Δοκίμων Δικαστικών Πληρεξουσίων), εν ενεργεία και συνταξιούχων (για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις), να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015-2016 μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως, καθώς και όλων των τυχόν συνεπειών που συνεπάγεται η μη υποβολή των ως άνω δηλώσεων μέχρι το προαναφερθέν χρονικό σημείο (21.10.2017). Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει το ως άνω προσωπικό και στην περίπτωση που αυτό υπέχει, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλει Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. ως έχον και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει μέλος του κυρίου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καθώς και τους/τις συζύγους τους, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επιμάχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003.

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρόεδρος

του Συμβουλίου της Επικρατείας

Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ