στε-νόμιμα-στο-ταιπεδ-τα-ιαματικά-λουτ-77942
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.11.2016 | 19:17

ΣτΕ: Νόμιμα στο ΤΑΙΠΕΔ τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού

“Ναι” είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην μεταβίβαση (ιδιωτικοποίηση) των εγκαταστάσεων κ.λπ. των ιαματικών πηγών Αιδηψού στο ΤΑΙΠΕΙΔ, απορρίπτοντας ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού.

Οι ιαματικές πηγές και οι εγκαταστάσεις τους, σημειώνει η επταμελής αυξημένη σύνθεση του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ στην  υπ΄ αρίθμ. 2389/2016 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος),  νομίμως κατ΄  αρχάς μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3986/2011.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ειδικοί νόμοι μπορεί να θεσπίζουν ρυθμίσεις που να αποκλίνουν από τις επιταγές και τις δεσμεύσεις του άρθρου 17 του Συντάγματος (προστασία της ιδιοκτησίας), παρέχοντας  τη δυνατότητα απαλλοτριώσεως των πλουτοπαραγωγικών  πηγών χωρίς την τήρηση ή την πλήρη τήρηση των εγγυήσεων του εν λόγω άρθρου του Συντάγματος (άρθρο 17).

Κατά την ισχύουσα ειδική  νομοθεσία, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «τα ιαματικά ύδατα είναι δεκτικά ιδιωτικοποίησης» και η ιδιωτικοποίησε αυτή είναι σύμφωνη με το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα με την προσφυγή ζητείτο να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη  η  απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεως και Αποκαταστάσεως με την οποία μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά κυριότητα, νομή και κατοχή η ακίνητη περιουσία συνολικής έκτασης 22.115 τ.μ.  των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών Αιδηψού που ανήκαν στην κυριότητα του Δήμου.