σπάμε-τους-μπότηδες-και-στην-αθήνα-114752
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.04.2016 | 16:01

Σπάμε τους μπότηδες και στην Αθήνα!

Θα θέλατε να πάτε στην Κέρκυρα για να παρακολουθήσετε το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών αλλά δεν μπορείτε;

Αν είστε στην Αθήνα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) σας καλεί στην αναπαράστασή του δυό λεπτά από την Ομόνοια, στις 11.00 π.μ. έξω από το κτήριό της στην οδό Ψαρών 54 – Πλ. Βάθη/Αγ. Παύλος.

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, “για δεύτερη χρονιά, μετά την περσινή επιτυχία, Σας καλούμε το Μεγάλο Σάββατο πρωί να παρακολουθήσετε και στην Αθήνα το ιδιαίτερα δημοφιλές πασχαλινό Κερκυραϊκό έθιμο των μπότηδων (ή και κανατιών).

Ένα έθιμο με ρίζες από την αρχαιότητα, επαναλαμβάνεται στην “Πρώτη Ανάσταση” του Μ. Σαββάτου. Οι Απόδημοι Κερκυραίοι και Επτανήσιοι, οι Φίλοι μας και φυσικά οι Κάτοικοι θα βιώσουμε στην Αθήνα (σε μικρογραφία) αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο τουριστικό ρεύμα στο Νησί των Φαιάκων.

Σπάμε τους μπότηδες – Σπάμε ΟΛΑ τα σύνορα!

Στις 11 ακριβώς θα γίνει η ρίψη των μπότηδων επί της Ψαρών. Θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν μουσικά μέρη της εκδήλωσης. Το κτήριο θα στολιστεί με τα γνωστά κόκκινα – πορφύρα υφάσματα (φεστόνια/νταμάσκο).

Στηρίζουν οι Δήμοι Κέρκυρας και Αθηναίων.

kerkyra kanates

Λίγα λόγια για το έθιμο:

Κατά μια εκδοχή το έθιμο έχει ειδωλολατρική προέλευση:Αρχή της νέας βλαστικής χρονιάς,η φύση ξυπνάει από το χειμερινό λήθαργο και οι καρποί συλλέγονται σε νέα δοχεία, ενώ τα παλιά πετιούνται. Το έθιμο, μεταγενέστερα, συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο “Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως”. Με επιρροή από τους Ενετούς, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια, οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούν το Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (μπότηδες)”.