σειρά-έργων-για-την-πελοπόννησο-εξήγγ-387406
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.02.2018 | 18:31

Σειρά έργων για την Πελοπόννησο εξήγγειλε ο Χ. Σπίρτζης

Τα νέα έργα τα οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην Τρίπολη.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο υπουργός ανέφερε ότι, «είναι εθνικός στόχος το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης και αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τονώσουμε τις υποδομές, που στηρίζουν αυτόν ακριβώς τον στόχο».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη το υπουργείο προωθεί μία σειρά κρίσιμων έργων και μελετών, που αφορούν την κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, ξεκινώντας με την ολοκλήρωση τής «Ολυμπίας Οδού» μετά τον Πύργο, ώστε να κλείσει το δαχτυλίδι μέχρι την Καλαμάτα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και για το έργο που θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Μυκηνών. Ακόμη, μίλησε για τη βελτίωση του οδικού άξονα Σπάρτης – Γυθείου και την ωρίμανση του οδικού έργου από τον Ισθμό μέχρι την Επίδαυρο.

Αναφορικά με τον σιδηρόδρομο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπεται να έχουμε τουριστικά δρομολόγια στις μετρικές γραμμές, ώστε μην είναι μία χαμένη υποδομή για την Πελοπόννησο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους, συμπληρώνοντας ότι «σε συνεργασία του ΟΣΕ με την περιφέρεια και ξένα πανεπιστήμια γίνονται οι απαραίτητες μελέτες βιωσιμότητας». «Επομένως, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ιδιώτες και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, θα μπορέσει επιτέλους να βάλει στις μετρικές γραμμές δρομολόγια και να εξυπηρετείται και το μεταφορικό έργο, αλλά και το τουριστικό έργο της περιοχής» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι είναι «ένα ακόμη σημαντικό έργο που θα εξυπηρετήσει, αλλά και θα αναβαθμίσει, όχι μόνο τουριστικά, αλλά και παραγωγικά την Πελοπόννησο». Όπως εξήγησε «η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, είναι στρατηγικό σημείο, έχει λιμάνι, έχει πλέον οδική υποδομή και σε λίγο θα έχει οδική υποδομή που να συνδέεται και με την Πάτρα, αλλά πρέπει να έχει και ένα αεροδρόμιο κατάλληλο, για να μπορεί να αναβαθμιστεί και η εμπορική κίνηση, αλλά και η τουριστική κίνηση. Για αυτόν τον λόγο, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα γίνει ένα διεθνές αεροδρόμιο και έτσι η Καλαμάτα θα είναι ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα τα περιλαμβάνει όλα και παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα μπορέσει να αναπτυχθεί όλη Μεσσηνία».

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε, ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια. «Εμείς έχουμε προβλέψει να γίνουν υδατοδρόμια σε κάθε νομό της Πελοποννήσου, ώστε να έχουμε ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων, τόσο με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όσο και με την Αττική». Μάλιστα, όπως είπε, «είναι σημαντικό στον τομέα των τουριστικών μετακινήσεων να έχουμε υδατοδρόμια στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία και σε όποια άλλη περιοχή, γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με τους δήμους και την περιφέρεια».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και σε τρία έργα που θα γίνουν στην Τρίπολη, λέγοντας ότι «δεν είναι μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά είναι σημειολογικά και το ένα έχει να κάνει με το αντιπλημμυρικό έργο της πόλης».