συνήγορος-πολίτη-παρέμβαση-για-την-εξ-83722
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.10.2016 | 20:45

Συνήγορος Πολίτη: Παρέμβαση για την εξόφληση φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου στο δημόσιο

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Συνήγορος του Πολίτη την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ότι επίκειται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα υλοποιείται η δυνατότητα εξόφλησης φόρου κληρονομίας με παραχώρηση ακινήτου στο Δημόσιο, η οποία εκκρεμεί από το 2014.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι πολίτες συνέχιζαν να βαρύνονται με προσαυξήσεις και άλλες δυσμενείς συνέπειες, όπως μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή άσκηση ποινικής δίωξης. Ο Συνήγορος έθεσε κατ’ επανάληψη το ζήτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου.

Παράλληλα, ζήτησε και την αναστολή των δυσμενών συνεπειών σε βάρος των πολιτών κατά το ενδιάμεσο διάστημα, πρόταση όμως που δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 4261/2014 προβλέπει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Δημόσιο ακίνητα ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να εξοφλήσουν διά συμψηφισμού βεβαιωθέντα φόρο κληρονομιάς.

Ωστόσο, προϋπόθεση για την υλοποίηση της δυνατότητας αυτής είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει για τη ρύθμιση όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες.

Στο τελευταίο χρονικά έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιανουάριο 2016, ο Συνήγορος σημείωνε ότι, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η χώρα αλλά και οι πολίτες, η καθυστέρηση έκδοσης της υπουργικής απόφασης συνιστά σοβαρή μορφή κακοδιοίκησης, η οποία όχι μόνο πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της φορολογικής διοίκησης αλλά και μετακυλύει τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης στους ήδη επιβαρυμένους οικονομικά πολίτες.