το-ρολόι-των-νέων-θα-χτυπήσει-για-τρ-468686
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.04.2018 | 08:45

Το “Ρολόι των Νέων” θα χτυπήσει για τρίτη χρονιά στην Ξάνθη

Φέτος το «Ρολόι των Νέων» σε συνεργασία με το Europe Direct και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ενότητας Ξάνθης, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά  ένα νεανικό εργαστήριο ιδεών, εντός του οποίου οι νέοι Ξανθιώτες και οι νέες Ξανθιώτισσες θα διαμορφώσουν το πρόσωπο της Ξάνθης, που οι ίδιοι και οι ίδιες θα ήθελαν να αντικρίζουν στο εγγύς μέλλον.

Πρόκειται για ένα συνέδριο με στοιχεία διαγωνισμού, debate και workshops, μεταξύ μαθητών που εκπροσωπούν το σχολείο τους. Στους συμμετέχοντες δίνονται θεματικές-ατζέντες, πάνω στις οποίες οφείλουν να δομήσουν τα projects τους.

Στο τέλος της συνεδριακής διαδικασίας, μετά από έναν κύκλο παρουσιάσεων, ενστάσεων και συν-διαμορφώσεων προκύπτει το καλύτερο project και η ομάδα Λυκείου διαμόρφωσής του κερδίζει. Το City Lab ενδιαφέρεται για την νεολαία του Δήμου Ξάνθης. Απευθύνεται σε παιδιά Λυκείου – πρώτη, δευτέρα, τρίτη τάξη.

Οι Θεματικές πάνω στις οποίες καλούνται να δομήσουν τα πρότζεκτ οι ομάδες τους είναι οι εξής:

Α) Έξυπνη Πόλη (Smart City)

  1. B) Το Όραμα για την Νεολαία της Ξάνθης – Δημιουργία περιβάλλοντος για νεανικές δραστηριότητες

Το «Ρολόι των Νέων» ξεκίνησε ως μια προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε μια τοπική αγορά παραγωγής ιδεών και προτάσεων για την τοπική κοινωνία με έμφαση στα ζητήματα της νέας γενιάς. Η κουλτούρα μας θεμελιώνεται στην αρχή πως ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, να αποφασίζει για την μοίρα του και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο, μέσα από τις δράσεις του ενισχύει και προωθεί έννοιες όπως η «Κοινωνία των Πολιτών» και η «συμμετοχική Δημοκρατία».

Έχοντας ως βασικούς άξονες αυτές τις αρχές, το «Ρολόι των Νέων» επιδιώκει μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις να συνθέσει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.

Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν και αποφασίζουν με βάση τον γόνιμο διάλογο, εξοικειώνονται με τους θεσμούς και τα κοινά μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικής εμπειρίας.

Το City Lab θα λάβει χώρα στις 13,14 και 15 Απριλίου στην Ξάνθη στον χώρο του διοικητηρίου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης και οι εργασίες του είναι ανοικτές προς το κοινό.