ρέθυμνο-κάνουν-απεργία-πείνας-οι-πρόσ-7234
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.09.2017 | 08:55

Ρέθυμνο: Κάνουν απεργία πείνας οι πρόσφυγες που διασώθηκαν

Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από χθες το μεσημέρι, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ρέθυμνο, στο χώρο του λιμεναρχείου, με αίτημα τη μεταφορά τους στην Αθήνα για να υλοποιηθούν εκεί οι διαδικασίες της αίτησης ασύλου.

Την προηγούμενη Δευτέρα τους επιδόθηκε από τις αστυνομικές αρχές έγγραφο που αναφέρει ότι εντός τριών ημερών έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Σε αντίθετη περίπτωση ακολουθεί διοικητική απέλαση. Ωστόσο αλληλέγγυοι από την Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες και άλλες συλλογικότητες καταγγέλλουν ότι τα έγγραφα τους δόθηκαν αιφνιδιαστικά, χωρίς να παρίσταται μεταφραστής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες τη στιγμή που ο χώρος που “φιλοξενούνται” τα 44 άτομα, εκ ων οποίων 4 μικρά παιδιά, είναι ακατάλληλος, μικρός και σε καμία περίπτωση για μακρά παραμονή.

Καμία διαθεσιμότητα χώρου πάντως δεν έχει εκφραστεί ούτε από τον δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου έφτασαν οι άνθρωποι αυτοί αρχικά, όταν διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές, ούτε από το δήμο Ρεθύμνου όπου μεταφέρθηκαν. Επί τόσες μέρες- από την προηγούμενη Παρασκευή- κανείς από τους δημάρχους δεν έχει δηλώσει ότι έχει έναν χώρο που θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα για να τους στεγάσει προσωρινά. Ένα παλιό σχολείο για παράδειγμα.

Η αντιπεριφέρεια από την πλευρά της έχει δηλώσει στο παρελθόν σε σχετικές συσκέψεις ότι αν υποδειχθεί κάποιος χώρος από κάποιον δήμο, τότε θα μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τις όποιες εργασίες χρειαστούν για να μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Αυτό ωστόσο δεν έχει γίνει και δηλώνει πως δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα επί του θέματος.

Στον αντίποδα των τοπικών φορέων που αδυνατούν να παράσχουν αξιοπρεπή στέγαση, πολίτες, διάφορες συλλογικότητες, εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, οι σαμαρείτες, η εκκλησία, έχουν κινητοποιηθεί και βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν τους συνανθρώπους τους που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν μια μεγάλη ταλαιπωρία. Ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια, ακόμα και καρέκλες και τραπέζια, έχουν προσφερθεί και με το παραπάνω από την τοπική κοινωνία που δείχνει αντανακλαστικά αλληλεγγύης.