praksis-ζητά-επίσπευση-των-διαδικασιών-κατα-103682
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.07.2016 | 12:50

PRAKSIS: Ζητά επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και μετεγκατάστασης προσφύγων

Έκκληση στους υπευθύνους λειτουργίας των καταυλισμών φιλοξενίας προσφύγων να ενημερώνουν σωστά, σε σχέση με τις υπηρεσίες στέγασης που παρέχονται μέσα από το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, στην Υπηρεσία Ασύλου να εντείνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της καταγραφής, ώστε να μπορούν να υπάγονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να μη δημιουργείται σύγχυση, και στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες του αριθμού θέσεων μετεγκατάστασης που έχει αναλάβει, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, διαπιστώνοντας τις αυξημένες ανάγκες των προσφύγων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έξω από τα γραφεία του προγράμματος EMERGENCY SUPPORT AND RELOCATION SCHEME της οργάνωσης βρίσκονται 15 άτομα, μεταξύ των οποίων μητέρες και παιδιά, με αίτημα να στεγαστούν αποκλειστικά και μόνο σε διαμερίσματα της PRAKSIS, έχοντας εγκαταλείψει καταυλισμούς, στους οποίους διέμεναν μέχρι πρόσφατα. Μετά από διερεύνηση, αυτή η ομάδα ενημερώθηκε πως δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα, δηλαδή την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής του αιτήματός τους από την Υπηρεσία Ασύλου, ενώ καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για παραπομπή τους σε άλλες δομές φιλοξενίας. Η εναλλακτική πρόταση δόθηκε (βρέθηκε χώρος φιλοξενίας σε καταυλισμό εντός της Αττικής), αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν να την αποδεχτούν, όπως αναφέρει η οργάνωση.

Από τον Νοέμβριο του 2015 η PRAKSIS, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πραγματοποιεί πρόγραμμα στέγασης αιτούντων μετεγκατάστασης σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί 5.919 ωφελούμενοι, εκ των οποίων 1.736 έχουν μετεγκατασταθεί, ήδη, σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η σημερινή δυναμικότητα φιλοξενίας της PRAKSIS είναι για 3.500 άτομα και ήδη είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες διαμένουν σε καταυλισμούς, κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για διαβίωση σε βάθος χρόνου, επισημαίνει η οργάνωση.

Αυτοί οι χώροι χαρακτηρίζονται από περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μονογονεϊκές, οικογένειες με ανήλικα παιδιά, άτομα με χρόνιες παθήσεις, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτους ανήλικους, κ.λπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η PRAKSIS, η αναζήτηση νέων προστατευμένων χώρων στέγασης είναι γι’ αυτούς μονόδρομος.

Έτσι, οι άνθρωποι φτάνουν στις δομές της οργάνωσης, άλλοτε αναζητώντας και άλλοτε απαιτώντας άμεση λύση στα αιτήματά τους, με κυριότερο αυτό της στέγασης.