πώς-θα-αφαιρέσετε-δύσκολους-λεκέδες-α-483964
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.05.2018 | 10:54

Πώς θα αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες από το χαλί σας

Με αυτόν τον οδηγό δεν θα ανησυχήσετε ξανά αν δημιουργηθεί οποιοσδήποτε λεκές πάνω στο χαλί σας!

Η Βιοκαρπέτ ασχολείται πάνω από 60 χρόνια με την παραγωγή των πιο όμορφων χαλιών της αγοράς αλλά και με τη φροντίδα τους. Η εταιρία έχει πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και σας αποκαλύπτει μυστικά για να καθαρίσετε μόνοι σας στο σπίτι 15 πολύ δύσκολους λεκέδες στο χαλί σας.

Αλκοόλ Χρησιμοποιήστε ένα απορροφητικό πανί και με ένα μείγμα απορρυπαντικού και ξιδιού θα καθαρίσετε εύκολα τον δύσκολο αυτό λεκέ.

Αίμα Ανακατέψτε ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων και με ένα πανάκι καθαρίστε τον λεκέ. Αν περάσει ώρα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ο λεκές, χρησιμοποιήστε οξυζενέ και τρίψτε απαλά μέχρι να καθαρίσει τελείως η λερωμένη επιφάνεια.

Κόλλα Για λεκέ από κόλλα θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι για να ξύσετε την επιφάνεια που λερώθηκε και να αφαιρέσετε τα υπολλείματα κόλλας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε λευκό οινόπνευμα.

Μανό Με λίγο ασετόν ο λεκές αυτός θα αφαιρεθεί. Επειδή όμως το ασετόν ξεβάφει σε κάποιους τύπους χαλιών, καλό είναι να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια.

Μαστίχα Αρχικά ξύστε τη μαστίχα με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια αφαιρέστε τον λεκέ χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό, ξίδι ή λίγο λάδι φαγητού και στη συνέχεια διαλύτη.

Καφές, σάλτσα, παγωτό, γάλα και εμετός Όλοι αυτοί οι λεκέδες αφαιρούνται με τον ίδιο τρόπο. Απορρυπαντικό πιάτων και ξίδι! Τρίψτε με ένα απορροφητικό πανί και αφήστε τη βρεγμένη επιφάνεια του χαλιού σας να στεγνώσει φυσικά.

Κερί Για να αφαιρέσετε το κερί από το χαλί σας θα πρέπει να σιδερώσετε την επιφάνεια που λερώθηκε με στυπόχαρτο σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να βρείτε στυπόχαρτο στη Βιοκαρπέτ.

Σκουριά Βάλτε το χαλί σας στον ήλιο τοποθετώντας πάνω στον λεκέ λίγες σταγόνες λεμονιού και αλάτι. Αφήστε το χαλί στον ήλιο για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια ξεπλύντε με νερό.

Σοκολάτα, αυγό, λίπη και φρούτα Ξύστε τον λεκέ με μαχαίρι και στη συνέχεια καθαρίστε με απορρυπαντικό πιάτων και ξίδι.

Μελάνι Το μελάνι είναι ένας πολύ δύσκολος λεκές και για να αφαιρεθεί θέλει πιο δραστικά μέτρα. Χρησιμοποιήστε καθαρό οινόπνευμα και στυπόχαρτο ή μουλιάστε το χαλί σας σε γάλα.

Για τα μείγματα απορρυπαντικού-ξιδιού που αναφέρουμε παραπάνω θα πρέπει να ανακατέψετε σε 2 φλ. νερού, 1/2 κ.γ. διάφανο υγρό πιάτων και 1/2 φλ. λευκό ξίδι.

*Προτού το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε κάποιον λεκέ, δοκιμάστε το σε μια μικρή επιφάνεια του χαλιού σας.

Σε περίπτωση που κάποιος λεκές στο χαλί σας επιμένει ή αν υπάρχει παλιός λεκές που έχει ποτίσει μέσα στις ίνες και στο πέλος του χαλιού σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τους ειδικούς πάνω στον καθαρισμό και τη φροντίδα των χαλιών.

Πηγή spirossoulis.com