πώς-μπορείτε-να-εξοικονομήσετε-20-ευρώ-τ-366024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.11.2017 | 11:48

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε 20 ευρώ την εβδομάδα στο Σούπερ Μάρκετ

Μειώστε ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα ενός νοικοκυριού, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, με απλούς και έξυπνους τρόπους και ταυτόχρονα κάντε καλό στη διατροφή σας.

Κάθε εβδομάδα το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μπορεί να γεμίζουν, η τσέπη, όμως, αδειάζει και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

Η επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ είναι απαραίτητη, αλλά δυστυχώς κοστίζει αρκετά, αφού μια βόλτα στους διαδρόμους του αρκεί για να μας κάνει να «ξεσηκώσουμε» τα μισά ράφια, ακόμη κι αν δεν τα χρειαζόμαστε – και κατ’ επέκταση να καταλήξουμε στο ταμείο με μια «λυπητερή», άξια για πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κι αν νομίζετε ότι το φταίξιμο είναι αποκλειστικά δικό σας και ότι απλώς έχετε αδύναμο χαρακτήρα και τελικά υποκύπτετε στα δελεαστικά προϊόντα που απλώνονται μπροστά σας σε ελκυστικές συσκευασίες, σκεφτείτε ότι τα σούπερ-μάρκετ δημιουργούν σε όλους –εν αγνοία μας- την ψυχολογία του καταναλωτή με διάφορους τρόπους: παίζοντας μουσική που μας χαλαρώνει και προωθεί τη βόλτα μας στους διαδρόμους, προκειμένου να κάνουμε τα ψώνια μιας χαλαρά, αντί να ψωνίσουμε βιαστικά και αυστηρά, τοποθετώντας τα γλυκά στα χαμηλά ράφια έτσι ώστε να έχουν σε αυτά εύκολη πρόσβαση τα μικρά παιδιά και να ξεσηκώνουν όλο το σούπερ-μάρκετ αν δεν τα αποκτήσουν, δημιουργώντας προσφορές που μας βάζουν στον πειρασμό να ξοδέψουμε περισσότερα για πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, μόνο και μόνο επειδή μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρίες κ.ο.κ.

Ό,τι όμως έχει λύση δεν είναι πρόβλημα και παρ’ όλο που το σούπερ-μάρκετ θα είναι πάντα στη λίστα των εξόδων μας, τα χρήματα που ξοδεύουμε σε αυτό μπορούν να μειωθούν κατά πολύ, αρκεί να εφαρμόσουμε τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να μην αδειάσουμε την τσέπη μας χωρίς λόγο.

Κινηθείτε σωστά μέσα στο σούπερ-μάρκετ

Όσοι ανήκουν στους συνειδητοποιημένους καταναλωτές εκεί έξω, γνωρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά, το φρέσκο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τοποθετημένα περιμετρικά στο σούπερ-μάρκετ, ενώ αντιθέτως οι επεξεργασμένες τροφές –που είναι και πιο ακριβές και με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά- βρίσκονται είτε σε πάνω ορόφους ή μέσα στους διαδρόμους. Αν, λοιπόν, κρατήσετε τη βόλτα σας… περιμετρικά, θα διαπιστώσετε ότι το καρότσι σας θα γεμίσει όχι μόνο με υγιεινές, αλλά και φθηνότερες τροφές, εξοικονομώντας μέχρι 10 ευρώ τη φορά, από σοκολάτες, μπισκότα, σος, γλυκίσματα και άλλες επεξεργασμένες τροφές, που απλώς δεν θα βρεθούν στο δρόμο σας.

Κάντε έρευνα αγοράς

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, για τα ίδια προϊόντα καταγράφονται διαφορές έως και 10% από το ένα σούπερ-μάρκετ στο άλλο. Συγκρίνετε λοιπόν τις τιμές των κοντινών σούπερ-μάρκετ και σκεφτείτε ότι επιλέγοντας μια φθηνότερη αλυσίδα, μπορείτε να έχετε διαφορά στο λογαριασμό σας μέχρι 10-15 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και 750 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το αν προτιμάτε επώνυμα προϊόντα ή όχι. Αν, λοιπόν, πρόκειται τελικά να υποκύψετε σε κάποιες επεξεργασμένες τροφές, συγκρίνετε τις τιμές τους κι επιλέξτε αυτές που δεν θα σας κοστίσουν ακριβά.

Ψωνίστε… χορτάτοι

Πόσες φορές έχετε οδηγηθεί στην πτέρυγα των αλλαντικών μόνο και μόνο επειδή «πέσατε θύματα» της… μύτης σας κι όχι επειδή πραγματικά είχατε τα αλλαντικά στη λίστα σας; Ευνόητο είναι ότι όταν μπαίνουμε στο σούπερ-μάρκετ πεινασμένοι, είμαστε πιο επιρρεπείς στο να ενδώσουμε στους πειρασμούς των αλλαντικών, των γλυκών και άλλων τροφίμων που τη δεδομένη στιγμή μας φαντάζουν πολύ περισσότερο λαχταριστά απ’ ό,τι συνήθως. Κι αν σκεφτείτε ότι ένα παριζάκι φτάνει τα 2,5 ευρώ και τα λουκάνικα ξεπερνούν τα 5, το άδειο σας στομάχι μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

Αγοράστε φρούτα και λαχανικά εποχής

Όσα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους, συνήθως τιμολογούνται με σκοπό να πουληθούν κι όχι να ξεμείνουν στο ράφι, έχοντας συνήθως πιο χαμηλές τιμές από τα εισαγόμενα κι αυτά του θερμοκηπίου. Προτιμήστε τα και ευεργετήστε τόσο την τσέπη σας, όσο και την υγεία σας.

Μην παίρνετε μαζί τα παιδιά σας

Όπως όλοι ξέρουμε, όταν ένα παιδί βρεθεί απέναντι σε ένα ράφι με σοκολάτες, καραμέλες, κρουασάν και μπισκότα, θεωρεί ευνόητο ότι πρέπει να τα αποκτήσει κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, δύναται να παραληρεί για όλη την υπόλοιπη ώρα της βόλτας σας, μέχρι τη βεβιασμένη έξοδό σας από το σούπερ-μάρκετ, καθώς οι υπόλοιποι πελάτες θα σας αγριοκοιτούν κλείνοντας τα αυτιά τους. Επειδή είναι αρκετές οι φορές που το «όπλο» του κλάματος των παιδιών είναι πολύ πιο ισχυρό από τον προϋπολογισμό σας και θα σας αναγκάσει με μαθηματική βεβαιότητα να ενδώσετε στις επιθυμίες τους μπροστά στο ράφι με τα γλυκίσματα, προτιμήστε να κάνετε τα ψώνια σας μόνοι σας, έτσι ώστε να αποφεύγετε τέτοιου είδους καταστάσεις που θα γεμίσουν τις σακούλες σας με σοκολάτες και θα προσθέσουν μέχρι και 5 ευρώ στο λογαριασμό σας.

Αντικαταστήστε το κρέας όσες φορές μπορείτε

Αντί να γεμίζετε την κατάψυξή σας με κρέατα, προτιμήστε κάποιες φορές την πιο υγιεινή και οικονομική εναλλακτική τους, τα όσπρια, τα οποία αν τα συνδυάσετε με δημητριακά μπορείτε να λάβετε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προσφέροντας έντονο το αίσθημα κορεσμού και ο συνδυασμός τους με ρύζι θα σας δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να ξεφύγετε λίγο από το κρέας και να μειώσετε τα έξοδα του σούπερ-μάρκετ κατά περίπου 5 ευρώ την εβδομάδα, ανάλογα και με την κατανάλωση.

Φτιάξτε από πριν τη λίστα αγορών

Χρειάζεστε φέτα, πατάτες και γάλα; Πάρτε ένα χαρτί και σημειώστε τα, έτσι ώστε όταν φτάσετε στο σούπερ-μάρκετ να ξέρετε πού πρέπει να κατευθυνθείτε και τι ακριβώς πρέπει να πάρετε. Διαφορετικά, η επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ μετατρέπεται σε βόλτα και αντί για φέτα, πατάτες και γάλα θα επιστρέψετε με 2 σοκολάτες με δώρο την τρίτη, ένα σακουλάκι κατεψυγμένα τυροπιτάκια, ζαμπονοτυροπιτάκια, φέτα, πατάτες και θα έχετε ξεχάσει και το γάλα.

Προτιμήστε να ψωνίζετε αραιά και περισσότερο, παρά πολλές φορές και λιγότερο

Κάθε φορά που μπαίνετε στο σούπερ-μάρκετ είναι άλλη μια ευκαιρία να ξοδέψετε κι όσο πιο συχνά βρίσκεστε εκεί μέσα, τόσο πιο πιθανό είναι να αγοράσετε τροφές –ή και άλλα προϊόντα- που δεν χρειάζεστε. Περιορίστε τις επισκέψεις και τις αγορές σας σε μία φορά την εβδομάδα (ή και πιο αραιά), όπου θα ψωνίζετε περισσότερα, παρά σε περισσότερες, όπου έχετε σκοπό να ψωνίσετε λιγότερα, αλλά τελικά φεύγετε με γεμάτο καλάθι. Άλλωστε, όσο πιο άδειο βλέπετε το καλάθι σας, τόσο περισσότερο αισθάνεστε ότι έχετε περιθώριο να το γεμίσετε, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το γεμίζετε ούτως ή άλλως με την προγραμματισμένη επίσκεψή σας.

Εφαρμόστε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω τρικ εξοικονόμησης κάθε φορά που επισκέπτεστε το σούπερ μάρκετ και κρατήστε αρχείο εξόδων σε διάρκεια ενός μήνα. Αν συγκρίνετε τα έξοδα με τις παλιότερες επισκέψεις στο σούπερ-μάρκετ, θα διαπιστώσετε ότι τα τρικ αυτά αν παρθούν στα σοβαρά, μπορούν να σας εξοικονομήσουν μέχρι και 20 ευρώ ανά επίσκεψη.