ποιοι-v-i-p-χάνουν-τους-αστυνομικούς-φρου-93640
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.09.2016 | 20:07

Ποιοι V.I.P χάνουν τους αστυνομικούς φρουρούς τους

Ψαλίδι στις φρουρές των επισήμων και τα οικονομικά ισχυρών επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., βάζοντας σε κατηγορίες του υποψήφιους, που απασχολούν εκατοντάδες αστυνομικούς στις συνοδείες ασφαλείας τους, με στόχο την εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού.

Το μεγαλύτερο «κόψιμο» αναμένεται να γίνει στην αστυνομική ασφάλεια πολιτικών, δημοσιογράφων-εκδοτών, επιχειρηματιών-εφοπλιστών αλλά και σε δικαστικούς λειτουργούς

Οι σχετικές λίστες για τον περιορισμό ή την συνολική αφαίρεση συνοδείας, είναι τέσσερις. Το μεγαλύτερο «κόψιμο» αναμένεται να γίνει στην αστυνομική ασφάλεια πολιτικών, δημοσιογράφων-εκδοτών, επιχειρηματιών-εφοπλιστών αλλά και σε δικαστικούς λειτουργούς παρότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο της νεοτρομοκρατίας με δύο αποστολές πακέτων-βόμβων στις κατοικίες τους. Ο επιθυμητός αριθμός εξοικονόμησης αστυνομικών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, είναι 700.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι «αφαιρέσεις» ξεκινούν από 210 βουλευτές και πρώην κυβερνητικά στελέχη που απασχολούν 540 αστυνομικούς, δηλαδή σχεδόν τρεις ο καθένας. Από αυτούς θα κοπούν οι 210 αστυνομικοί. Κάτι ανάλογο θα γίνει σε 60 πρώην κυβερνητικά μέλη -μη εκλεγμένα- που απασχολούσαν 200 άνδρες, και θα απομακρυνθούν οι μισοί, δηλαδή 100. Το δεύτερο «κόψιμο» θα γίνει σε δικαστικούς-εισαγγελικούς λειτουργούς. Από συνολικά 100 εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που απασχολούσαν 240 αστυνομικούς, θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες, 60 από αυτούς.

Αυτές οι «αφαιρέσεις», σίγουρα θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, αναμενόμενες από τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Και μέχρι εκεί καλά, το ρίσκο όμως εγκυμονεί τον κίνδυνο, επίθεσης σε κάποιον από τους επισήμους, από τον οποίο αφαιρέθηκε ή μειώθηκε η ασφάλειά του. Οι επόμενες περικοπές αφορούν τις συνοδείες δημοσιογράφων-εκδοτών, καθώς από τους 37, που απασχολούν 74 αστυνομικούς, θα αφαιρεθούν οι 40. Στο μεταξύ από τους περίπου 40 επιχειρηματίες-εφοπλιστές που είχαν στο πλευρό τους 90 αστυνομικούς, οι 40 θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους.

Το σχέδιο επιστροφής προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. από επισήμους σε μάχιμες υπηρεσίες βασίστηκε σε έκθεση επιτροπής αξιωματικών της Αστυνομίας που συγκροτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής διαπίστωσαν δεκάδες «παράξενες» αποσπάσεις αστυνομικών σε πρόσωπα που δεν απειλούνται για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις που άνδρες έφυγαν από την υπηρεσία τους για φυλάξεις vip χωρίς καμία έγγραφη αιτιολογία από την πλευρά του επωνύμου.

Το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι το κατά πόσο οι 700 άνδρες που θα εξοικονομηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα καταλήξουν σε υπηρεσίες που μάχονται κατά της εγκληματικότητας ή εάν τελικά θα ασκηθούν ξανά πιέσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους προκειμένου να βρεθεί κάποιο «παραθυράκι» για να γυρίσουν σε συνοδείες vip.