ποινική-δίωξη-σε-βάρος-bmw-mercedes-για-φοροδια-107262
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.06.2016 | 10:48

Ποινική δίωξη σε βάρος BMW & Mercedes για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των εταιρειών Mercedes-BMW για εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και δωροδοκία αξιωματούχων απο την Daimler, έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας.

Το θέμα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αγορά» σημειώνοντας ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των δύο εταιρειών για τα κακουργήματα της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ετσι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι Mercedes – Benz και BMW στην Ελλάδα, μετά την ποινική δίωξη που άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», σύμφωνα με οικονομική εφημερίδα. Παράλληλα αναμένεται να επιβληθούν, σε πρώτη φάση, πρόστιμα 66 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η υπόθεση, την οποία είχε αποκαλύψει ο ρ/σ Στο Κόκκινο το καλοκαίρι του 2014, αφορά στις υποτιμολογήσεις που διενεργούσαν κατά την εισαγωγή των οχημάτων από την Γερμανία την περίοδο 2011 – 2013, αποκομίζοντας συνολικό όφελος 32,6 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επεκταθούν τώρα σε όλες τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων.

Η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCEDES, είχε απασχολήσει το ΣΔΟΕ από το 2014, όταν είχε παραδώσει στην αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις, συνόλου 600 εκατομμυρίων ευρώ φαινόταν να λιμνάζει για πολλά χρόνια, καθώς «σκόνταφτε» σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Για το θέμα της λαθρεμπορίας από την BMW γνωστοποιήθηκε και μια περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα «εξαφάνισης» 200 και πλέον οχημάτων απο να σύνολο 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στο Βόλο, όμως εκτελωνίστηκαν περί τα 950. Για το θέμα επί του οποίου είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Τέλος για το θέμα της δωροδοκίας παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η μητρική επιχείρηση της MERCEDES δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θέμα το οποίο δεν είχε απασχολήσει μέχρι την στιγμή της αποκάλυψης τις ελληνικές αρχές.

Ο Δημήτρης Γελαλής, τέως υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα φορολογικής πολιτικής, είχε παρουσιάσει – κατά τη διάρκεια της εκπομπής – το συνολικότερο θέμα της φοροδιαφυγής γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα που πλην των αυτοκινητοβιομηχανιών περιλαμβάνει και τις Χοχτιφ (για την οποία με τελεσίδικη απόφαση του διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπάρχει καταδίκη καταβολής 170 εκατομμυρίων ευρώ για φοροδιαφυγή), την MEDIA MARKT, τη SATURN και τη MAN.

Μετά τις αποκαλύψεις, για το θέμα υπήρξε παρέμβαση του γερμανικού συνδέσμου Βιομηχάνων προς τη Μέρκελ, ενώ τον Νοέμβριο 2013 κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο υπήρξε συνάντηση Σαμαρά-Σόιμπλε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Mercedes, Βέτσε στο Χιλτον του Βερολίνου συνάντηση για το περιεχόμενο της οποίας δεν μάθαμε ποτέ τίποτα, το σίγουρο όμως είναι ότι οι έρευνες κατά των BMW και MERCEDES είχαν «παγώσει».