ποινική-δίωξη-για-απώλειες-εκατ-στο-α-64442
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.01.2017 | 20:46

Ποινική δίωξη για απώλειες εκατ. στο «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας βρίσκονται τα προεδρεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κατά την τελευταία 15ετία, για απώλεια -το ίδιο διάστημα- 2,7 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν στο λογαριασμό όσοι εκ των καθηγητών του Ιδρύματος ασκούν παράλληλα ελευθέρια επαγγέλματα.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ στο «κάδρο» φαίνεται ότι μπήκαν εννέα πρόσωπα που διατελέσαν τα έτη 2000 έως 2014 πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΕΛΚΕ του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, διότι δεν διεκδίκησαν -ως όφειλαν- να εισπραχθεί το παραπάνω χρηματικό ποσό, το οποίο διαμορφώνεται με βάση το 15% επί της ακαθάριστης αμοιβής από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος καθηγητών πλήρους απασχόλησης.

Κατά συνέπεια, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία, ενώ η υπόθεση παραπέμπεται σε ειδική ανακρίτρια που το επόμενο διάστημα θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογία.

Από την έρευνα που διενήργησαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ προκύπτει, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, ότι τουλάχιστον εβδομήντα καθηγητές του Α-ΤΕΙ δεν απέδωσαν στον ΕΛΚΕ τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά. Όπως έγινε γνωστό, εναντίον τους δεν προβλέπονται ποινικές ευθύνες, παρά μόνο πειθαρχικές, που φθάνουν έως την αργία. Να σημειωθεί δε ότι το σημερινό προεδρείο του ΕΛΚΕ του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ διεξάγει καταλογισμούς -μέσω της εφορίας- για τα ποσά που αναλογούν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η διαχείριση των χρημάτων του ΕΛΚΕ τόσο του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ όσο και των δύο πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), ερευνάται τα τελευταία χρόνια από το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικές καταγγελίες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, να παραδοθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ανάλογα πορίσματα για το ΑΠΘ και το ΠΑ.ΜΑΚ. Κατά πληροφορίες, για το πρώτο Ίδρυμα οι απώλειες -σε βάθος 15ετίας- υπολογίζονται σε 36 εκατ. ευρώ με το σύνολο των καθηγητών που άσκησαν την περίοδο αυτή ελευθέρια επαγγέλματα να ανέρχεται σε 1.300. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση καθηγητή της Ιατρικής που δεν απέδωσε 1,5 εκατ. ευρώ από παράλληλη άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Οι αντίστοιχες απώλειες για το ΠΑ.ΜΑΚ. εκτιμώνται σε μισό εκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: www.thestival.gr