ποιες-ελληνικές-πόλεις-βρίσκονται-αν-113458
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.05.2016 | 12:43

Ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται ανάμεσα στις 20 αρχαιότερες του κόσμου (φωτο)

Η βρετανική Telegraph αναδεικνύει τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνει και δύο ελληνικές. Στη λίστα της εφημερίδας συμπεριλαμβάνονται εκείνες οι πόλεις που κατοικούνται συνεχώς από την ημέρα της δημιουργίας τους μέχρι σήμερα, με τις περισσότερες από αυτές να αποτελούν και αφορμή για ταξίδι στο χρόνο.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιεριχώ στην κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού στη δυτική όχθη των Παλαιστινιακών περιοχών η οποία υπολογίζεται ότι κατοικείται από το 9.000 π.Χ., στη δεύτερη η Βύβλος στο Λίβανο στις ακτές της Μεσογείου με τους πρώτους κατοίκους της να εμφανίζονται το 5.000 π.Χ., ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Χαλέπι στη Συρία, το οποίο ιδρύθηκε περίπου το 4.300 π.Χ.

Από την συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, η Αθήνα, η οποία συναντάται στην 16 θέση. Γενέτειρα της Δημοκρατίας, του θεάτρου και μήτρα του δυτικού πολιτισμού, είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης η οποία καλεί τους επισκέπτες της σε ένα ταξίδι ιστορίας και πολιτισμού μέσα από μια μαγευτική διαδρομή 6.000 χρόνων. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη γη που να μην μένει έκθαμβος από την μεγαλοπρεπή Ακρόπολη και τον «ιερό» της βράχο, με τα εντυπωσιακά Προπύλαια, τον μοναδικό Παρθενώνα, το Ερέχθειο, το ναό της Αθηνάς Νίκης. Δεν υπάρχει φωτογραφικός φακός που να μην έχει αστράψει στο «φως» του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, του θεάτρου του Διονύσου ή της Αρχαίας Αγοράς. Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην έχει παρασυρθεί από τα εντυπωσιακά μουσεία της πόλης, με εκείνο της Ακρόπολης να αποτελεί κόσμημα.

Παράλληλα με την ιστορική πλευρά της, η πόλη διαθέτει μια γοητευτική σύγχρονη εκδοχή που την καθιστά ακαταμάχητη. Κι αυτό γιατί όσο περπατάς ανάμεσα στα αρχαία στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μόλις μια ανάσα μακριά απολαμβάνεις bars και στέκια που μένουν ξάγρυπνα μέχρι το πρωί διασκεδάζοντας. Η Αθήνα προσφέρει μια σειρά επιλογών που στο σύνολό τους συνθέτουν ένα πάζλ απαράμιλλης ομορφιάς και ενδιαφέροντος. Παραδοθείτε στον παλμό μιας πρωτεύουσας, που σέβεται το παρελθόν της και παράλληλα απολαμβάνει το «τώρα» της.

Η δεύτερη ελληνική πόλη που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας είναι η Θήβα, η οποία συναντάται στη 18η θέση. Με μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία, κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας, η οποία κυριάρχησε στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ. Δημιουργήθηκε από τον Κάδμο –τον γιο του Αγήνορα και αδερφό της Ευρώπης, ο οποίος έφτασε στην περιοχή αναζητώντας την αδερφή του που είχε απαχθεί από τον Δία– και έχει να υπερηφανεύεται για σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Επαμεινώνδας –από τους πιο ικανούς στρατηγούς της αρχαιότητας που μετέτρεψε τη Θήβα σε ηγεμονεύουσα πόλη της Ελλάδας– και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του περίφημου Ιερού Λόχου –από τις αρχαιότερες πολεμικές μονάδες.

Δείτε την ολοκληρωμένη λίστα της Telegraph και ποιες πόλεις συμπεριλαμβάνει:  

Ιεριχώ, Παλαιστινιακά Εδάφη

ierixo

Βύβλος, Λίβανος

vivlos

Χαλέπι, Συρία

xalepi

Δαμασκός, Συρία

damaskos

Σούσα, Ιράν

sousa

Φαγιούμ, Αίγυπτος

fagioum

Σιδώνη, Λίβανος

sidoni

Πλόβντιβ, Βουλγαρία

plovdiv

Γκαζιαντέπ, Τουρκία

gaziantep

Βηρυττός, Λίβανος

virittos

Ιερουσαλήμ

ierousalim

Τύρος, Λίβανος

tyros

Αρμπίλ, Ιράκ

arbil

Κιρκούκ, Ιράκ

kirkouk

Μπαλκ, Αφγανιστάν

balk

Αθήνα, Ελλάδα

athina

Λάρνακα, Κύπρος

larnaka

Θήβα, Ελλάδα

thiva

Κάντιθ, Ισπανία

kadith

της Ελπίδας Πιτάκη

πηγή: greekguide.com