ποεε-υτε-σημάδια-περαιτέρω-απορρύθμι-65026
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 24.01.2017 | 18:33

ΠΟΕΕ-ΥΤΕ: Σημάδια περαιτέρω απορρύθμισης στην αγορά εργασίας

«Η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια περαιτέρω απορρύθμισης». Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ) στη συνεδρίαση του εκτελεστικού της συμβουλίου.

Ανάμεσα σε άλλες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, η ΠΟΕΕΥΤΕ στον τομέα των εργασιακών σχέσεων σημειώνει: «Μετά την ολοκλήρωση της εποχικής περιόδου και τον τελικό απολογισμό ως προς τις επιδόσεις της, εκτιμούμε ότι παρά τη συνεχή μεγέθυνση και τα ρεκόρ επισκεψιμότητας, η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια περεταίρω απορύθμισης με ευέλικτες μορφές εργασίας, αδήλωτη ή ψευδώς δηλωμένη εργασία, βίαιες ή με νομότυπες διαδικασίες περικοπές στους μισθούς και απλήρωτες αποδοχές που δοκιμάζουν βάναυσα την επιβίωση των εργαζομένων και την κοινωνική συνοχή.

Από τις απανωτές χρεωκοπίες μεγάλων επιχειρήσεων απογειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που εγείρουν αξιώσεις απέναντι στις πτωχευμένες εταιρείες, με το προσωπικό τους να τίθεται συνήθως σε ομηρεία χωρίς επαναπρόσληψη αλλά και χωρίς απόλυση και επιδότηση ανεργίας, ενώ ανησυχούμε για τις συνέπειες στην απασχόληση από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τη ενδεχόμενα βίαιη αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις πάνω από 50% εκτεθειμένες στον υπερδανεισμό τουριστικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον νέα δεδομένα στο κλάδο προκαλεί το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, αφού ως μη μέλη των εργοδοτικών ενώσεων δεν εφαρμόζουν τις κλαδικές μας συμβάσεις, επιβάλλοντας αμοιβές επιπέδου ανειδίκευτου εργάτη».

Για το θέμα των ΣΣΕ, η ομοσπονδία σχολιάζει: «Η διαρροή ξενοδοχείων από τις Ενώσεις τους για να αποφύγουν την εφαρμογή της ΚΣΣΕ Ξεν/λων συνεχίζεται με πιο επιθετικούς ρυθμούς φέτος, με σύσταση Ενώσεων Προσώπων ακόμη και κατά τη νεκρά περίοδο και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες όπου υποχρεώνεται το προσωπικό να αποδεχθεί μισθούς ανειδίκευτου εργάτη που μοναδικό στόχο έχουν την εισφοροκλοπή από τα ασφαλιστικά Ταμεία, αφού συνήθως υπάρχουν μαύρες συμφωνίες κατά την επαναπρόσληψη.

Το 2018 θα μας βρει να διαπραγματευόμαστε την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και ευελπιστώντας σε επιτυχή κατάληξη θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε πλήρως και την ειδικότητα των Ζαχαροπλαστών. Επίσης ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα η διαδικασία της Μεσολάβησης για τα μικροκαταλύματα και αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του Μεσολαβητή θα καταφύγουμε στη Διαιτησία.

Σε ότι αφορά τις Κλαδικές Συμβάσεις του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών τα μέλη των Εργοδοτικών Οργανώσεων οφείλουν να τις εφαρμόζουν, παρά το γεγονός ότι προσέφυγαν στο Εφετείο κατά των Διαιτητικών αποφάσεων της Πενταμελούς Διαιτησίας, χωρίς να αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα γι αυτές (εκδικάζεται τον Φεβρουάριο).

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις θα επαναρρυθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις στο χαοτικό χώρο των επισιτιστικών καταστημάτων, δεδομένης ασφαλώς της απουσίας υποχρεωτικότητας και επέκτασης των ΣΣΕ και σας ζητούμε να αναζητείτε επίμονα τον κατάλογο μελών των εργοδοτικών οργανώσεων Επισιτισμού και Ζαχαρωδών και να απαιτείτε την εφαρμογή τους, εμπλέκοντας και τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Επιπλέον αυτές τις ημέρες αποστέλλουμε προσκλήσεις έναρξης διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση και επέκταση εφαρμογής των ΣΣΕ, σε κάθε όμορη εργοδοτική οργάνωση όπως είναι τα ταχυφαγεία και οι φούρνοι που απασχολούν ειδικότητες του Κλάδου».