πιερία-εξαρθρώθηκε-κύκλωμα-εκβιαστώ-323665
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.03.2018 | 15:14

Πιερία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκβιαστών-«Φουσκωτοί» έδερναν για τις εισπράξεις οφειλών

Φουσκωτοί στην Κατερίνη αναλάμβαναν εισπράξεις οφειλών ιδιωτών χωρίς να διστάζουν να χτυπούν τα θύματά τους, όταν αυτά δεν έδιναν τα χρήματα που απαιτούσαν. Κρατούσαν ποσοστό 20% από όσα έπαιρναν για λογαριασμό των δανειστών, ενώ και οι ίδιοι δάνειζαν με τοκογλυφικούς τόκους ύψους 25%! Οι φουσκωτοί έφταναν να παίρνουν μέχρι και υλικά οικοδομών, αντί χρημάτων, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα σημειωματάρια που βρέθηκαν στα χέρια τους με γνωστούς επιχειρηματίες της Πιερίας που όφειλαν σε συναδέλφους τους.

Στα ίχνη της ομάδας των φουσκωτών ήταν η ασφάλεια Κατερίνης από τον περσινό Νοέμβριο όταν θύμα των εξαντλητικών πιέσεων και της τρομοκρατίας που υπέστη απευθύνθηκε στις διωκτικές αρχές και άρχισε η έρευνα. Χθες έγινε έφοδος και συνελήφθη ένας 52χρονος που κατηγορείται ότι είναι ο άνθρωπος που αναλάμβανε την είσπραξη των χρεών και έδινε εντολές στους φουσκωτούς να πιέσουν τους οφειλέτες για να πάρουν τα χρήματα. Απ’ αυτούς συνελήφθησαν έξι, οι λεγόμενοι «εισπράκτορες» ηλικίας από 34 έως 54 χρόνων, πέντε Έλληνες και ένας Αλβανός. Στο κατηγορητήριο της αστυνομίας περιλαμβάνονται και 14 άτομα, οι οποίοι φέρονται ότι ήταν αυτοί που ζήτησαν από τους εισπράκτορες να βρουν τρόπο και να πάρουν τα χρήματα που είχαν δανείσει. Μεταξύ αυτών γνωστοί επιχειρηματίες της Κατερίνης, μέχρι και ένας μεγαλοαγρότης που δραστηριοποιείται στην Πιερία.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 52χρονος αναλάμβανε κατόπιν προτροπής των δανειστών την είσπραξη των χρημάτων από οφειλέτες, οι οποίοι επίσης είναι γνωστοί επιχειρηματίες της Πιερίας. Η συμφωνία ήταν να κρατάει ποσοστό 20% επί των εισπράξεων και είναι ενδεικτικό πως για δέκα περιπτώσεις οι φουσκωτοί φέρονται να κράτησαν το ποσό των 19.400 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολικές οφειλές που εισπράχθηκαν της τάξης των 100.000 ευρώ. Εκτός των δέκα περιπτώσεων εκβίασης κατηγορούνται για ακόμη 14 απόπειρες, ενώ σε μία περίπτωση ξυλοκόπησαν τον οφειλέτη και σε άλλες δεν δίσταζαν να εισβάλουν ξημερώματα στα σπίτια τους, αδιαφορώντας εάν τρομοκρατούν τις οικογένειές τους.

Οι φουσκωτοί εισπράκτορες δεν είχαν ενδοιασμούς, αφού δέχονταν να πληρώνονται ακόμη και σε… είδος. Στην έφοδο των αστυνομικών της ασφάλειας Κατερίνης βρέθηκαν τέσσερις παλέτες με πέτρες Καρύστου, ιδιοκτησίας οφειλέτη επιχειρηματία ο οποίος τα παρέδωσε αντί των οφειλών του. Από την έρευνα προέκυψε πως εκτός των εισπράξεων έγιναν και οι ίδιοι δανειστές κυρίως τοκογλυφικών δανείων. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κατερίνης σημειώνεται ότι έδιναν δάνεια με μηνιαίο τόκο 25% και ήδη από τον περσινό Νοέμβριο μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν εισπράξει από τόκους ποσό 3.000 ευρώ για δάνεια που έδωσαν σε τρία πρόσωπα.

Στα χέρια του 52χρονου κατηγορούμενου «εγκέφαλου» βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις με τα ονόματα έξι προσώπων από την Πιερία που όφειλαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε άλλους επιχειρηματίες της περιοχής. Ενδεικτικό των χρεών είναι πως δίπλα σε δύο ονόματα βρέθηκαν να αναγράφονται ποσά που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Οι σημειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας παραδίδονταν στα «χέρια» του 52χρονου. Σε έναν εξ αυτών βρέθηκαν δύο σημειώσεις με ονόματα και ποσά, που θεωρείται ότι ήταν οι υποθέσεις είσπραξης που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη Δευτέρα, όμως συνελήφθη.

Η ομάδα των φουσκωτών, εκτός των εισπράξεων είχε και άλλους ρόλους, όπως να εμφανίζονται ορισμένοι ψευδομάρτυρες στα δικαστήρια και να εισπράττουν… 20 ευρώ την κατάθεση. Αυτό αποκαλύπτεται στο κατηγορητήριο της ασφάλειας για έναν εκ των συλληφθέντων ο οποίος κατέθεσε ψευδώς, σύμφωνα με την κατηγορία, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση υποθέσεων εκβίασης.