ποια-είναι-η-κατάλληλη-στάση-στο-σεξ-γι-435188
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.05.2018 | 19:09

Ποια είναι η κατάλληλη στάση στο σεξ για να υπάρξει εγκυμοσύνη

Όταν ένα ζευγάρι ξεκινά τις εντατικές προσπάθειες σύλληψης για το πρώτο του παιδί, η αλήθεια είναι, ότι συνήθως έρχεται αντιμέτωπο με ένα σύνολο από περίπλοκους μύθους, ιστορίες και συμβουλές, τα οποία και «εγγυώνται» την επιζητούμενη γονιμότητα.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) όμως, καμία από τις παραδώσεις αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα από την κλινική επιστημονική έρευνα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους μελετητές στο πεδίο της γυναικολογίας και της γονιμοποίησης, η διαδικασία της σύλληψης προϋποθέτει τον συνδυασμό ενός πολύπλοκου συνόλου βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Παρόλα αυτά, μπορεί κανείς να εντοπίσει ορισμένα ανεπίσημα και ακίνδυνα για την υγεία στοιχεία, αναφορικά με την ικανότητα ενός ζευγαριού να αυξήσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Τα δεδομένα αυτά, αναφέρονται κυρίως σε μερικούς «χρυσούς κανόνες», που το ζευγάρι (και κυρίως η γυναίκα) μπορεί να ακολουθήσει πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη σεξουαλική επαφή.

Οι δύο πιο διαδεδομένες στάσεις στο σεξ για την επίτευξη της γονιμοποίησης, οι οποίες και φαίνεται να έχουν προσελκύσει πρόσφατα το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αριθμού μελετητών, είναι η «ιεραποστολική στάση» και το «Doggy Style». Σύμφωνα με τους ειδικούς, και οι δύο αυτές στάσεις, επιτρέπουν την βαθύτερη διείσδυση του πέους στον γυναικείο κόλπο. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, υποδηλώνει, ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για να τοποθετηθεί το σπέρμα του άνδρα στον τράχηλο της μήτρας, και επομένως να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Η ιεραποστολική θέση επιτρέπει στο πέος να φθάσει στο μπροστινό μέρος του τραχήλου της μήτρας, ενώ το «Doggy Style» διευκολύνει την επαφή του πέους με το πίσω μέρος του τραχήλου της μήτρας.

Αρκετά συχνά, πολλές γυναίκες ρωτούν τον γυναικολόγο τους, αν θα πρέπει να παραμείνουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι μετά το πέρας της σεξουαλικής επαφής, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί λοιπόν απαντούν και φαίνεται πως δείχνουν θετικά προσκείμενοι απέναντι σε αυτή την παράδοση, καθώς συμβουλεύουν τις περισσότερες γυναίκες να το δοκιμάσουν. Μάλιστα υποστηρίζουν, ότι το σπέρμα είναι πιο πιθανό να παραμείνει γύρω από τον τράχηλο της μήτρας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι να αυξήσει το ενδεχόμενο της γονιμοποίησης.

Άλλες γυναίκες, αναρωτιούνται, εάν ο οργασμός είναι απαραίτητος στην προσπάθεια τους να συλλάβουν. Εδώ, ορισμένοι ειδικοί απαντούν πως είναι σημαντικό (καθώς ο οργασμός προκαλεί μία αίσθηση εφορίας και χαλάρωσης, που καθιστά τη συνουσία μία άκρως απολαυστική εμπειρία), αλλά όχι απαραίτητος. Στον αντίποδα, μερικοί επιστήμονες, θεωρούν τον οργασμό σημαντική συνιστώσα της σύλληψης, καθώς ισχυρίζονται, πως προάγει τις συσπάσεις στη μήτρα και βοηθάει το σπέρμα να διεισδύσει γρηγορότερα στον «προορισμό» του.

Τέλος, μερικές γυναίκες προβληματίζονται, αναφορικά με την ύπαρξη «κατάλληλων θέσεων», που να μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη ενός αγοριού ή ενός κοριτσιού. Η απάντηση εδώ είναι, πως προς το παρόν όχι, τουλάχιστον από επιστημονική σκοπιά. Όμως, επειδή οι μύθοι αφθονούν, αξίζει να αναφέρουμε, πως σύμφωνα με τους περισσότερους από αυτούς, η γυναικεία κυριαρχία (δηλαδή η γυναίκα από πάνω) φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητες της σύλληψης ενός κοριτσιού, ενώ η ανδρική υπεροχή (ο άνδρας από πάνω) τη γονιμοποίηση με αγόρι.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο σημαντική αρχή, που πρέπει να έχουν κατά νου τους τα ζευγάρια, όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, είναι το τακτικό, αλλά μη καταναγκαστικό σεξ. Ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά τις γυναίκες, είναι σημαντικό να φροντίσουν να διατηρήσουν την συναισθηματική οικειότητα και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του συντρόφου τους, ανεξάρτητα από την έκβαση της συνουσίας. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ότι οι ειδικοί έχουν τονίσει επανειλημμένα την εξαιρετική επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων στην υπογονιμότητα.

Πηγή: onmed