παμε-βοιωτίας-σοβαρές-οι-ευθύνες-δημά-66854
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.01.2017 | 12:13

ΠΑΜΕ Βοιωτίας: Σοβαρές οι ευθύνες δημάρχων για τα προβλήματα από το χιονιά

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του Νομού Βοιωτίας αλλά και οι ευθύνες κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης, αναδείχθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε όλη την περιοχή. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Φαινόμενα όπως καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης, αίθουσες που στάζουν νερό πάνω στα κεφάλια μαθητών, θέρμανση με το σταγονόμετρο τείνουν να γίνουν από μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά μόνιμο καθεστώς στην πλειοψηφία των σχολείων.

Βασική αιτία για τα παραπάνω είναι η διαρκής υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τις Δημοτικές Αρχές, που έχει φτάσει τα σχολεία στα όρια της αντοχής τους.

Την ώρα που η δημοτική και η κρατική φοροληστεία αυξάνονται συνέχεια, ως διέξοδος πλασάρεται η εθελοντική εργασία των γονέων ή οι δωρεές επιχειρήσεων και άλλων «ευαγών» ιδρυμάτων.

Σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση πάει πολύ οι επικεφαλής των Δημοτικών Αρχών, όπως ενδεικτικά η Δήμαρχος Λιβαδειάς σε πρόσφατη συνέντευξή της, να τοποθετούνται δημόσια “βγάζοντας την ουρά τους απ’ έξω”.

Τονίζουμε ότι η δημιουργία προϋποθέσεων ομαλής λειτουργίας των σχολείων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοκαιρίας (παγετός/αδυναμία πρόσβασης στη σχολική μονάδα, επικίνδυνα προαύλια και πεζοδρόμια σχολείων, βλάβες καυστήρων/ εξωτερικών σωλήνων, εξωτερικές τουαλέτες κ.ά.) αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και η αποκατάσταση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων στις σχολικές υποδομές.

Απαιτούμε λοιπόν από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες (συντήρηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μονώσεις, αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων και ό,τι άλλο χρειάζεται).

Υποχρέωση των εκπαιδευτικών είναι να παρέχουν μόρφωση, εκπαίδευση και φροντίδα στους μαθητές τους και υποχρέωση της πολιτείας είναι να παρέχει τις αναγκαίες υποδομές γι’ αυτό.

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές πρέπει να διεκδικήσουν σύγχρονες υποδομές, να μην μπουν στη λογική “των αναγκαίων θυσιών”, την ώρα που τα έσοδα από την υπέρογκη κρατική φορολόγηση αλλά και από τα δημοτικά “χαράτσια” παίρνουν το δρόμο της στήριξης των επιχειρήσεων και της επιδότησης μίας δήθεν ανάπτυξης».