η-οργή-βασιλειάδη-για-το-πανό-και-η-εμπλ-79762
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.11.2016 | 18:24

Η οργή Βασιλειάδη για το πανό και η εμπλοκή Ελλήνων φασιστών στη Σρεμπρένιτσα

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, δηλώνει πως θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι οπαδοί που σήκωσαν το εμετικό πανό για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου εναντίον της αντίστοιχης της Βοσνίας. Η πιθανότητα τιμωρίας και η συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών στη θηριωδία του 1995.

“Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρενίτσα”. Τα παραπάνω ανέφερε το εμετικό πανό που αναρτήθηκε από ομάδα Ελλήνων οπαδών που βρέθηκαν στο γήπεδο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της εθνικής μας ομάδας εναντίον της αντίστοιχης της Βοσνίας για τα προκριματικά του επόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το πανό αναφερόταν στην σφαγή που σημειώθηκε στην Σρεμπρενίτσα, τον Ιούλιο του 1995, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όπου σφαγιάστηκαν 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι.

Το άθλιο πανό έχει προκαλέσει οργή στη Βοσνία, με πολλούς να ζητούν την παρέμβαση της UEFA.

karaiskaki-vosnia_aftodioikisi

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης εκ μέρους του συνόλου της κυβέρνησης εξέφρασε την “απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμό του” για τα όσα έλαβαν χώρα χθες.

Ο Γ. Βασιλειάδης χαρακτηρίζει την ανάρτηση του φασιστικού πανό, “απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό”.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους “ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας” και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, δια βίου, η είσοδος στα γήπεδα.

Είναι πολύ πιθανό πλέον η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να τιμωρηθεί για το συγκεκριμένο πανό.

Θυμίζουμε ότι η ΕΠΟ έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο 24.000 ευρώ για ρατσιστική συμπεριφορά μερίδας του κόσμου στο παιχνίδι με την Σλοβακία, ενώ είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο όταν η FARE κατήγγειλε  πως στο παιχνίδι με την Ρουμανία “σημειώθηκαν ναζιστικοί χαιρετισμοί από Έλληνες φιλάθλους κατά την ανάκρουση του ελληνικού Εθνικού ύμνου” τον Δεκέμβριο του 2013. Η τιμωρία τότε ήταν πρόστιμο της τάξης των 100.000 ευρώ.

ΕΠΟ: Συγγνώμη στο λαό της Βοσνίας για το πανό-αναφορά στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ για το εθνικιστικό περιστατικό:

“Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκφράζει τη μεγάλη λύπη της για την απαράδεκτη ανάρτηση πανό με φασιστικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του χτεσινού αγώνα Ελλάδα-Βοσνία Ερζεγοβίνη, την οποία καταδικάζει με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.

Πρόκειται για ενέργεια που προσβάλλει με τον πλέον κατάπτυστο τρόπο το ευ αγωνίζεσθαι, το αθλητικό πνεύμα του ποδοσφαίρου και την ελληνική φιλοξενία. Αυτές οι ενέργειες περιθωριακών μειονοτήτων, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο τη συντριπτική πλειονότητα των υγιών Ελλήνων φιλάθλων.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγνώμη, εκ μέρους των ελάχιστων εκείνων που συμμετείχαν στη μισαλλόδοξη αυτή ενέργεια, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τον φίλο λαό της χώρας αυτή”.

Οι πρωτεργάτες της σφαγής και η εμπλοκή Ελλήνων χρυσαυγιτών

Στις 11 Ιουλίου, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.

Οι 100 Ολλανδοί κυανόκρανοι που επόπτευαν την περιοχή αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ η βοήθεια που τους είχε υποσχεθεί ο ΟΗΕ ήλθε μετά το τέλος της Σφαγής.

Σύμφωνα με αναφορά ολλανδικού ινστιτούτου, στις σφαγές πήραν μέρος και 12 Έλληνες. Ανήκαν στην Ελληνική Φρουρά Εθελοντών και ήταν είτε μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” ή μισθοφόροι. Μάλιστα, ο Ράτκο Μλάντιτς τους ζήτησε να υψώσουν την ελληνική σημαία στην καθημαγμένη Σρεμπρένιτσα, ενώ ο Ράντοβαν Κάρατζιτς τους παρασημοφόρησε.

Το θέμα ξεχάστηκε με το πέρασμα των χρόνων, ώσπου το επανέφερε στο προσκήνιο το 2005 ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος με επερώτησή του στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, διέταξε έρευνα, που δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

karaiskaki-vosnia1_aftodioikisi

karaiskaki-vosnia2_aftodioikisi

Η πτώση της Σρεμπρένιτσα σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση στη βοσνιακή σύγκρουση. Η πολυπολιτισμική Βοσνία χωρίσθηκε σε κροατομουσουλμανικό και σερβοβοσνιακό τομέα και ακόμη και σήμερα χρειάζεται τις οικονομικές ενέσεις της διεθνούς κοινότητας για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της.

Ο πρωτεργάτης της Σφαγής στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς και ο πολιτικός του προϊστάμενος Ράντοβαν Κάρατζιτς συνελήφθησαν μετά από χρόνια φυγοδικίας και δικάστηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ ο μέντορας τους Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Στις 24 Μαρτίου 2016 ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών. Η μόνη κατηγορία για την οποία απαλλάχτηκε ήταν αυτή της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας, ενώ κρίθηκε ένοχος γενοκτονίας για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Μετά την ανακοίνωση της απόφαση του δικαστηρίου, η υπεράσπιση του Ράντοβαν Κάρατζιτς ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση για την γενοκτονία στην Σερμπρένιτσα. Όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον, ο Κάρατζιτς “πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα”.

Ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στις 26 Μάη 2011 στο χωριό Λαζάρεβο στη Βοϊβοντίνα, ύστερα από έφοδο μονάδων της ειδικής αστυνομίας στο σπίτι στο οποίο διέμενε. Μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι. Ο Μπόρις Τάντιτς επιβεβαίωσε την ταυτότητά του.

Η σύλληψή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε χιλιάδες Σέρβους οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στη σύλληψή του.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές αλλά και εκπρόσωποι του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος ανέφεραν τη σύλληψη ως εθνική προδοσία ενώ υπερασπίστηκαν τον Στρατηγό Μλάντιτς ως ήρωα. Η δίκη του συνεχίζεται στη Χάγη. Ο ίδιος ο κ. Μλάντιτς δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, το οποίο έχει χαρακτηρίσει “σατανικό” και επικαλείται συνεχώς λόγους υγείας για να κερδίζει αναβολές.

Ακόμη δύο χαμηλόβαθμοι σερβοβόσνιοι αξιωματικοί έχουν καταδικασθεί σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης γι’ αυτό το διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: news247.gr