ομίχλη-και-πάλι-στο-αεροδρόμιο-μακεδ-84818
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.11.2017 | 13:44

Ομίχλη και πάλι στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”-Ακυρώθηκαν πτήσεις

Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση της easyJet να αναστείλει τις σημερινές της πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία. Οπως αναφέρει το voria.gr η κατάσταση είναι τοπίο στην ομίχλη καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέχρι στγμής τα βασικά προβλήματα είχαν να κάνουν με την χαμηλή νέφωση που συχνά παρουσιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου.  Τα προβλήματα των προηγουμένων ημερών, με τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων ειδικά κατά τις πρωϊνές ώρες, πιθανότατα δεν θα είναι σπάνια μέχρι τις αρχές Μαρτίου, που αναμένεται να παραδοθεί ξανά σε κανονική λειτουργία ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34.

Η δύσκολη κατάσταση που συχνά παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες οφείλεται στο ότι ο τροχόδρομος του «Μακεδονία», που από την περασμένη Πέμπτη χρησιμοποιείται ως κανονικός διάδρομος προσαπογειώσεων, δεν διαθέτει σύστημα ILS, δηλαδή σύστημα υποβοήθησης προσγείωσης αεροσκαφών.

Ο διάδρομος προσαπογειώσεων 16/34, του αεροδρομίου, λόγω έργων, βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το περασμένο Σάββατο, με τα αεροπλάνα να κάνουν προσαπογειώσεις από τον τροχόδρομο (taxiway) του 10/28 ο οποίος τώρα λειτουργεί ως διάδρομος.

Το θέμα είναι ωστόσο ότι ο 10/28 δεν έχει συστήματα υποβοήθησης και οι προσεγγίσεις στο αεροδρόμιο γίνονται οπτικά και χειροκίνητα. Πέρα από αυτό η θέση του διαδρόμου είναι τέτοια ώστε οι βοριάδες που συχνά επικρατούν, να είναι crosswinds στην προσγείωση. Όλα αυτά συντελούν στο να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις και πολλές να κάνουν divert στην Αθήνα.

Ο τροχόδρομος χρησιμοποιείται ως κύριος διάδρομος, επειδή πρέπει σε αυτό το διάστημα της μικρότερης, χειμερινής κίνησης, να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10/28, στο τμήμα που τέμνεται με τον 16/34. Η φάση Δ’ του έργου έπρεπε να κατασκευαστεί και οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα άρχισαν το προηγούμενο Σάββατο. Τις προηγούμενες ημέρες, λόγω της κατάστασης αυτής ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις.

Η EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την 30η Νοεμβρίου από και προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης Η εταιρεία αναφέρει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα σε σχέση με τον προγραμματισμό της στο «Μακεδονία».

Η easyJet τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν έλαβαν προειδοποίηση για το κλείσιμο του διαδρόμου, ενώ αναφέρει πως δεν κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες ενέργειες για την προσωρινή λειτουργία του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει τον σχετικό «κίνδυνο».

Οι επιβάτες θα ταξιδέψουν με ναυλωμένα από την εταιρεία λεωφορεία στην Αθήνα, από όπου και θα απογειωθούν για τους προορισμούς τους. «Η easyJet θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση. Οι πελάτες που αναμένουν να ταξιδέψουν από και προς Θεσσαλονίκη θα ενημερώνονται τακτικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS και μέσω της εφαρμογής παρακολούθησης πτήσεων», αναφέρει.