οκτώ-παράγοντες-που-κάνουν-τα-παιδιά-π-471989
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2018 | 14:56

Οκτώ παράγοντες που κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα,

Τα παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, τον περίφημο IQ, τείνουν να ζουν περισσότερο κι αυτό γιατί ο βαθμός ευφυΐας ενός ανθρώπου σχετίζεται επιστημονικά με τον τρόπο ζωής του. Το παραπάνω, πέρα από την κοινή λογική, υπαγορεύει και η σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Η μακροζωία αποτελεί αναμφίβολα ένα καίριο κίνητρο ώστε ένας γονιός να κάνει τα μέγιστα προκειμένου να βοηθήσει το παιδί του να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξυπνάδα του, σε όλες της τις εκφάνσεις. Συναισθηματική, γνωστική, διαπροσωπική. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας έτσι, όχι για να το παίξουμε έξυπνες εμείς, αλλά πρώτα και κύρια, για το δικό τους καλό.

Σύμφωνα με την επιστήμη οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν ώστε ένα παιδί να καλλιεργήσει τη νοημοσύνη του είναι αυτοί που ακολουθούν:

Τα μαθήματα μουσικής

Τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο ή συμμετέχουν σε μουσικές ομάδες τα πάνε καλύτερα στα IQ tests. Η μουσική κινητοποιεί κι έχει μόνιμες επιδράσεις στην ευφυΐα τους.

Η σωματική άσκηση

Η καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τη μαθητική ικανότητα ενός παιδιού. Οι έρευνες αναφέρουν πως μετά την άσκηση οι άνθρωποι μαθαίνουν νέες λέξεις κατά 20% πιο γρήγορα. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως μετά από τρεις μήνες γυμναστικής η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνει κατά 30% στο μέρος εκείνο όπου σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Η ανάγνωση

«Μην διαβάζετε στα παιδιά σας, διαβάστε μαζί τους» είναι η συμβουλή των ειδικών. Από τη στιγμή που ένα παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα στην ανάγνωση, κάντε το μαζί. Πρόκειται για μία πολύ αποτελεσματική γνωστική μέθοδο.

Ο ύπνος

Ακόμα και μία ώρα λιγότερου ύπνου μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν πως η έλλειψη αυτή μπορεί να στερήσει μέχρι και δύο χρόνια γνωστικής εξέλιξης. Ακόμα και 15 λεπτά λιγότερο έχει καταγραφεί πως έχουν αντίκτυπο στις επιδόσεις τους.

Η αυτοπειθαρχία

Τα τεστ αυτοπειθαρχίας αποδεικνύονται πιο έγκυρα από τα αντίστοιχα του IQ όσον αφορά στην επαγγελματική επιτυχία των ατόμων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως ένας άνθρωπος που είναι πιο πειθαρχημένος έχει περισσότερες πιθανότητες να τα πάει καλά στη ζωή του από μια απείθαρχη ιδιοφυΐα. Η εξυπνάδα από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Ίσα ίσα πάει στράφι όταν δεν την προστατεύεις. Η θέληση, η αυτοσυγκράτηση, η προσπάθεια κι ο προγραμματισμός αποδίδουν πάντα νοητικούς καρπούς.

Η ενεργητική μάθηση

Η συμμετοχή ενός παιδιού στη μάθηση κι όχι απλά η στάση του ως παθητικός ακροατής είναι ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ στο παρελθόν. Η «παπαγαλία» δεν έκανε κανέναν μας πιο έξυπνο. Ίσως απλά να δυνάμωσε τη μνήμη μας. Την κριτική μας ικανότητα όμως, καθόλου. Όταν ένα παιδί δεν καλείται να έχει ενεργητική θέση, να κάνει ερωτήσεις, να εκφράσει απορίες, να καταλάβει στ’ αλήθεια αυτό που πρέπει να μάθει, θα μάθει να αντιδρά σε όλη τη ζωή του μ’ αυτόν τον παθητικό ή και απαθή τρόπο. Ο εγκέφαλος μαθαίνει όταν υπάρχει πράξη, όχι μόνο θεωρία.

Η σωστή διατροφή

Είναι το «σύνθημα» της εποχής μας. Να τρώμε σωστά. Τα τελευταία χρόνια η ζάχαρη έχει χάσει σημαντικό έδαφος, ειδικά από την παιδική διατροφή. Αυτό είναι το ορθόν, αλλά όλα με μέτρο. Μια διατροφή με πολλά «κακά» λιπαρά δεν οδηγεί μόνο στην παχυσαρκία, αλλά παράλληλα υπονομεύει την ταχύτητα της σκέψης και τη συγκέντρωση ενός παιδικού ή νεανικού εγκεφάλου. Αυτό που συστήνουν οι ειδικοί είναι μια διατροφή που να τα έχει όλα, χωρίς απαγορεύσεις, αλλά με μέτρο.

Η ευτυχία

Ένα παιδί που πετυχαίνει τους στόχους του και προκόβει πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ένα ευτυχισμένο παιδί, το οποίο στον χρόνο θα εξελιχθεί σ’ έναν ολοκληρωμένο ενήλικα. Αυτό που προέχει δεν είναι οι έπαινοι και οι βραβεύσεις, αλλά η χαρά του. Και τι είναι αυτό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο σε πρώτη φάση; οι ευτυχισμένοι γονείς. Ένα ισορροπημένο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Γονείς που είναι πρότυπο για το παιδί τους, στα πιο απλά σημεία.