η-νόσος-των-δοκιμαστηρίων-452529
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.03.2018 | 10:29

Η νόσος των δοκιμαστηρίων

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα δερματικό εξάνθημα που δεν έχει γνωστή αιτιολογία, συνήθως δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα και είναι πολύ συχνό κυρίως σε γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών. Αποκαλείται νόσος των δοκιμαστηρίων γιατί έχει συνδεθεί με τη χρήση καινούργιων ρούχων, αν και επιστημονικά ο συσχετισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πώς μοιάζει η ροδόχρους πιτυρίαση

Συνήθως εμφανίζεται πρώτα ένα μεγάλο ωοειδές εξάνθημα, με έντονο περίγραμμα το οποίο αποκαλείται μητρικό. Η επιδερμίδα μέσα από το το περίγραμμα μπορεί να είναι πιο ξηρή, να ξεφλουδίζει, να κάνει πλάκες ενώ συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα. Το εξάνθημα συνήθως παρουσιάζεται στον κορμό, στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς. Στη συνέχεια πιθανότατα θα βγουν κι άλλα παρόμοια εξανθήματα, χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως ακολουθούν τη φορά των πλευρών.

Το εξάνθημα υποχωρεί από μόνο του και συνήθως δεν παρουσιάζεται δεύτερη φορά στον ίδιο άνθρωπο.

Η θεραπεία για τη ροδόχρου πιτυρίαση

Το δερματικό αυτό εξάνθημα είναι μη μολυσματικό, δηλαδή δεν κολλάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, και συνήθως αυτοϊάται μέσα σε μερικές εβδομάδες. Εάν υπάρχει κνησμός, μια απλή αντικνησμώδης κρέμα θα βοηθήσει, ενώ οι δερματολόγοι συστήνουν να αποφεύγουμε το τρίψιμο της επιδερμίδας, για παράδειγμα να μην τρίβουμε το δέρμα με το σφουγγάρι και να αποφεύγουμε ρούχα που προκαλούν τριβή στην περιοχή.

Πηγή:capital.gr