νομιμοποίηση-αυθαιρέτων-με-εκπτώσει-94774
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.09.2016 | 10:15

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με εκπτώσεις και σε 80 δόσεις

Μείωση των παραβόλων και των προστίμων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων, όπως και διετή παράταση, έως τις 8 Οκτωβρίου 2018, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Τα παράβολα μειώνονται κατά 50%, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό οικονομικό πλαίσιο για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Τα πρόστιμα μειώνονται με διάφορους τρόπους. Για τον υπολογισμό τους, χρησιμοποιούνται οι νέες, χαμηλότερες, αντικειμενικές αξίες.

Επιπλέον, για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1983 – 1993 θα καταβάλλεται το 60% του προστίμου, έναντι 80% σήμερα.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν το ποσό που θα καθοιστεί μέχρι και σε 80 δόσεις.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, αυτή τη φορά όχι μόνο για διατηρητέα αλλά και κάθε ακίνητο στο οποίο αποστερήθηκε το δικαίωμα δόμησης.

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι μια γενναιόδωρη πρόσκληση σε ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες που χτίστηκαν έως τις 28/7/2011.

Ωστόσο εκτός από τις σοβαρές εκπτώσεις και τα κίνητρα γρήγορης τακτοποίησης, θεσπίζονται αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί.