νέο-κύμα-κακοκαιρίας-με-χιόνια-και-κρύ-69606
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.01.2017 | 14:25

Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και κρύο από την Πέμπτη

Νέο, σφοδρότερο από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και μέχρι την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο καιρός θα αγριέψει ορατά από την Πέμπτη, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές  στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά σε νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Για νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία και φαίνεται να είναι πιο ισχυρό από το προηγούμενο κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

“Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (από την Παρασκευή και μετά) σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C(!!!)”

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τις περιοχές χιονοπτώσεων, ο κος Καλλιάνος περιμένει – κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (Θεοφάνεια)- να χιονίσει από την Λαμία και βορειότερα σχεδόν παντού! Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οπότε στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ πυκνά χιόνια σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Από το Σάββατο (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη) σταδιακά τα χιόνια θα σταματήσουν από τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε χιόνια στην ανατολική Στερεά (και στο κέντρο της Αθήνας ή και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού), στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του Αιγαίου. Και όλες αυτές οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

“Έχω χρόνια να δω τέτοια “κατάβαση” ψύχους και ειλικρινά μακάρι να αλλάξουν τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία και τελικά να έρθει κάτι πιο εξασθενημένο” σημειώνει.