νέα-αντιπαράθεση-για-ρατσιστική-βία-σ-250812
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.08.2013 | 11:58

Νέα αντιπαράθεση για ρατσιστική βία στις ΗΠΑ

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης για την «ρατσιστική» βία ανοίγει στις ΗΠΑ μετά  την αιματηρή κατάληξη μίας καταδίωξης στις γειτονιές της Νέας Υόρκης,.

Δύο αστυνομικοί που κατά τις αρχές είχαν αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντά τους, άκουσαν πυροβολισμούς τα ξημερώματα της Κυριακής και έσπευσαν τρέχοντας προς το σημείο. Εκεί, είδαν τον Σαλίβερ Ντάουζ, να κυνηγάει ένα άλλο άτομο στο δρόμο και να πυροβολεί εναντίον του.

Οι δύο αστυνομικοί φώναξαν στον Ντάουζ να σταματήσει και όταν αυτός γύρισε κρατώντας το όπλο του και αρνήθηκε να το πετάξει, ο ένας εξ αυτών τον πυροβόλησε μία φορά, χτυπώντας τον στο σαγόνι. Ο νεαρός έπεσε νεκρός στο σημείο όπου χτυπήθηκε.

Η πρακτική που ακολούθησαν οι δύο αστυνομικοί, με απευθείας φονικό πλήγμα, προκάλεσε ήδη κύμα νέων αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές και όχι μόνο αντιδρούν στην εγκληματικότητα των αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων.

Ωστόσο η αστυνομία της Νέας Υόρκης  δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: «Πυροβολείς για να σταματήσεις κάποιον, όχι για να τραυματίσεις. Αυτά γίνονται μόνο στα “ουέστερν” στον κινηματογράφο», είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ρέι Κέλι που παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο Ντάουζ είναι το νεαρότερο θύμα της αστυνομίας: «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο αυτή τη στιγμή. Ισως υπάρχει, απλώς δεν τον θυμάμαι».

Οι συγγενείς από την πλευρά τους αρνούνται την επίσημη εξιστόρηση των γεγονότων. «Δεν υπήρχε όπλο, είναι όλα στημένα. Αυτό κάνει η αστυνομία, μας σκοτώνει και μετά το καλύπτει», είπε η Κουάνα Μπαρσίν, θεία του Ντάουζ. «Είναι άδικο, ήταν το μοναχοπαίδι της αδερφής μου. Δεν θα έπρεπε να θάβει κανείς το παιδί του. Ο όμορφος ανιψιός μου πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Μία μάνα έχει να θάψει το μοναχοπαίδι της».

Ο 14χρονος όπως αποδείχθηκε  είχε κατηγορηθεί αρχικά το Μάιο για απόπειρα δολοφονίας ενός 15χρονου, αλλά τελικά δεν διώχθηκε, ενώ στις 23 Αυγούστου θα περνούσε από τα δικαστήρια σχετικά με την κατοχή όπλου.