ν-φιλαδέλφεια-ξανά-στο-στε-για-το-γήπε-109024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.06.2016 | 19:33

Ν. Φιλαδέλφεια: Ξανά στο ΣτΕ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δυο κάτοικοι από Ν. Φιλαδέλφεια και ζητούν να ακυρωθεί η από 1.4.2016 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Οι κάτοικοι ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του γηπέδου και του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με τους εν λόγω κατοίκους, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ υποστηρίζεται πως οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, παράνομα δεν εντάχθηκαν στην διαδικασία στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ακόμη, ισχυρίζονται πως ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παράνομα και χωρίς επαρκή, ειδική και σαφή αιτιολογία απέρριψε διάφορες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κατασκευή γηπέδου λιγότερων θέσεων από τις 30.000 που προβλέπονται), ενώ παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, είναι και η παραπομπή στο μέλλον, της αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στάθμευσης 200 αυτοκινήτων σε άλλο κτίριο, που είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Επίσης, αναφέρουν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πλημμέλειες και σοβαρές ελλείψεις σε σχέση με τον εντοπισμό, την εκτίμηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων του σχεδιασμού του όλου έργου στο περιβάλλον, ενώ είναι πλημμελής καθώς δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιπυρικής προστασίας και κατάσβεσης, λόγω της δασικής έκτασης που περιβάλλει το γήπεδο.

Τέλος, στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.