μπλόκο-διαμαρτυρίας-από-αγρότες-κα-480321
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.05.2018 | 00:11

“Μπλόκο” διαμαρτυρίας από αγρότες και κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας

Στο δρόμο κατέβηκαν οι κτηνοτρόφοι και αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας διαμαρτυρόμενοι για τις ολοένα μειούμενες τιμές στο γάλα και το κρέας.

Αφού απέκλεισαν συμβολικά τον κόμβο της Αμφιλοχίας, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Δασαρχείο όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Όπως τονίζουν καθυστερούν υπερβολικά οι αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων ενώ ταυτόχρονα οι βιολογικοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2015.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών σε συνεργασία με Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του Ξηρομέρου, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ειδικά οι κτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών, που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, κάνουν ασύμφορο πλέον το επάγγελμα και τους οδηγεί στον αφανισμό.

Οι αγρότες διεκδικούν:

– Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και κρέατος.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουν τα κοπάδια.

– Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

– Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

– Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο.

– Άμεση πληρωμή των απλήρωτων προγραμμάτων φυτικής και βιολογικής κτηνοτροφίας.