μητροπολίτης-απαγόρευσε-τις-γαμοβ-115748
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.01.2018 | 11:26

Μητροπολίτης απαγόρευσε τις …«γαμοβαπτίσεις» ζευγαριών και των παιδιών τους

Αρνητικές εντυπώσεις έχει προκαλέσει, η προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου να απαγορεύσει την ταυτόχρονη διεξαγωγή γάμου ζευγαριών και βάπτισης του παιδιού τους στην ίδια εκκλησία.

Η προφορική εντολή προς τους ιερείς της Μητρόπολης φέρεται πως δόθηκε σε πρόσφατη ιερατική συνάντηση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ ήδη σε δύο περιπτώσεις νέων ζευγαριών εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κάνουν πρώτα το γάμο τους και εν συνεχεία να μετακινηθούν σε γειτονική εκκλησία έτσι ώστε να βαπτίσουν και το παιδί τους, μετακινούμενοι ταυτόχρονα και οι καλεσμένοι τους!

Την πρακτική αυτή φαίνεται ότι την επέλεγαν τα τελευταία χρόνια ορισμένα ζευγάρια που είχαν ήδη τελέσει πολιτικό γάμο -κυρίως για οικονομικούς λόγους- και προσπαθούσαν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τα έξοδα των σχετικών τελετών.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική εγκύκλιος που να απαγορεύει την διαδοχική τέλεση των δύο μυστηρίων στην ίδια εκκλησία από την Ιερά Σύνοδο, σχολιάζεται σαν μια συντηρητική θέση του Μητροπολίτη Χίου κ Μάρκου (ακόμα και στο χώρο των ιερέων του νησιού χωρίς πάντως ο Σύνδεσμός τους να έχει πάρει θέση για το θέμα), έτσι ώστε τα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται με θρησκευτικό γάμο και μετά να αποκτούν παιδί!

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Μητροπολίτη Χίου χθες, ζητώντας να μας σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ Μάρκος μας απάντησε ότι βρίσκεται στην Ιερά Σύνοδο και με την επιστροφή του στη Χίο θα απαντά και θα εξηγεί την απόφασή του με Θεολογικό Κείμενο.

Το μόνο που μας είπε είναι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλώς οικονομική επιβάρυνση και η τέλεση θα είναι δωρεάν, θυμίζοντας ότι για κάθε ιεροπραξία τα χρήματα είναι προαιρετικά, ενώ ότι δίδουν οι πολίτες για την έκδοση της νόμιμης άδειας πηγαίνει υπέρ των πτωχών με απόδειξη.

Και τρίμηνη ακοινωνησία

Εκτός πάντως της συγκεκριμένης απόφασης, αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Χίου έθεσε σε τρίμηνη ακοινωνησία δύο καθηγητές θεολόγους επειδή παρίστανται σε εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Χίου πριν τα Χριστούγεννα, που έγινε στην καθολική εκκλησία του νησιού!

Η ακοινωνησία πρόκειται για μια θρησκευτική ποινή, που απαγορεύει σε κάποιον να συμμετέχει στα μυστήρια, πράγμα που συνεπάγεται και την αποκοπή του από το σώμα της Εκκλησίας.