μητροπολίτης-αμβρόσιος-έδωσε-εντολή-90238
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.09.2016 | 16:44

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: Έδωσε εντολή να χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες λόγω Φίλη

Εντολή να χτυπήσουν για μισή ώρα πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο το Σάββατο στις 11 το πρωί έδωσε ο μητροπολίτης Αμβρόσιος. Σκοπός της ενέργειας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης, είναι να εκφράσει “την έντονη διαμαρτυρία της τοπικής Εκκλησίας και του λαού απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, δια του Υπουργού Παιδείας, Νικολάου Φίλη, να υποβαθμίσει και να περιθωριοποιήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, να προσβάλλει το Ορθόδοξο φρόνημα και τη συνείδηση του πιστού Ελληνικού Λαού”.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο mkka.blogspot.gr, το προσωπικό ιστολόγιο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος αποκαλεί μεταξύ άλλων τον Νίκο Φίλη “ανεκδιήγητο” και “α-παίδευτο υπουργό α-παιδείας”. “Ιδεοληψία, αμετροέπεια, απιστία, αχαριστία, απαξίωση, αμάθεια και στρέβλωση της ιστορίας του έθνους κύριε τέως Νεωκόρε Φίλη σας καθιστούν απαράδεκτον!” αναφέρεται από τον τίτλο ακόμη.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται “Νικόλαε Φίλη, όντας αποδεδειγμένα αστοιχείωτος, ασμίλευτος και προκλητικός….Εσείς ο ίδιος, ο τέως νεωκόρος στην Χρυσοσπηλαιώτισσα, καταδείξατε πως είσθε πλέον, εντελώς απαράδεκτος!” Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “χωρίς προηγούμενο λυσσαλέα, έντονη και σκληρή πολεμική εναντίον της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία εκφράζεται τόσο με μία σειρά μέτρων, όπως η μεταβολή και υποβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, η δημιουργία ενός ουδετερόθρησκου Κράτους αλλά και μέσω των προκλητικών και ανιστόρητων δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας διά των οποίων αλλοιώνει και αμφισβητεί τον ιστορικό, θυσιαστικό και εθνικό ρόλο της Εκκλησίας σε δύσκολες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας”.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος απευθύνεται, επίσης, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον  οποίο ζητά να απομακρύνει άμεσα τον Νίκο Φίλη. “Αν ο κ. Τσίπρας διατηρεί μέσα του κάποια στοιχεία σεβασμού προς την Εκκλησία, τον καλούμε και παρακαλούμε να το αποδείξη άμεσα, άλλως οι εναγκαλισμοί και δημόσιοι ασπασμοί, γεύματα και δείπνα συνεργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους Αρχιερείς, δύνανται να θεωρηθούν «σκόπιμος εμπαιγμός»! Αν όντως σέβεται την Εκκλησία, όπως διατείνεται και έως τώρα αυτό ισχυριζόταν ο κ. Πρωθυπουργός, οφείλει να απομακρύνει άμεσα τον Υπουργό τάχα «Παιδείας», που διαρκώς δυναμιτίζει το κλίμα της επιδιωκωμένης από πλευράς του «αγαστής» συνεργασίας «Εκκλησίας–Πολιτείας», διότι ο κ. Φίλης δεν συμπεριφέρεται συμβατά προς το επώνυμό του, λειτουργεί δέ ως «φίδι» στον κόρφο τόσο της Κυβερνήσεως, όσο και της Εκκλησίας!”.

Απευθυνόμενος, τέλος, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον καλεί να κηρύξει την Εκκλησία εν διωγμό και σημειώνει: “Κηρύξατε την Εκκλησία «εν διωγμώ»! Ο εχθρός της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού Νικόλαος Φίλης πρέπει να απομακρυνθεί από την θέση του Υπουργού της Παιδείας! Παραμένει όχι μόνον αμετανόητος, αλλά και πολύ επικίνδυνος. Ο Φίλης πρέπει να φύγη από την θέση αυτή! Είναι εχθρός της Ελλάδος και Εκκλησίας!”. “Εμείς, το προσεχές Σάββατο, εδώ στο Αίγιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ανάξιου Υπουργού, θα κτυπάμε πένθιμα τις καμπάνες των ενοριακών ναών” καταλήγει στην επιστολή ο μητροπολίτης Αμβρόσιος.