μεγάλη-αντιφασιστική-συγκέντρωση-κ-459247
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2018 | 20:23

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση – καταδίκη του ρατσισμού και του ναζισμού

Πάνω από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την Ομόνοια για να πάρουν μέρος στην αντιφασιστική αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, στα πλαίσια της διεθνούς μέρας δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού, ανήμερα του πνιγμού 16 προσφύγων στα ανοιχτά στο Αγαθονήσι. Ξεπέρασε τους χίλιους διαδηλωτές η πορεία προς τα Γραφεία της Χρυσής Αυγής την οποία μπλόκαραν τα ΜΑΤ.

Η κινητοποίηση απαίτησε να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής με καταδίκη των δολοφόνων και να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και Λιβύης που πνίγει τους πρόσφυγες στη μεσόγειο. Απαίτησε να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και να σταματήσει ο αποκλεισμός στα νησιά καθώς και να κλείσουν τα στρατόπεδα-γκέτο. Να έρθουν οι πρόσφυγες στις πόλεις, να μπούν όλα τα παιδιά στα σχολεία.

Όπως περιγράφει ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ, το συγκρότημα Σέξυ Κρίστιανς που άνοιξε την συναυλία και ήταν η καλύτερη καταγγελία για την ρατσιστική και φιλοχρυσαυγίτικη σταση του μητροπολίτη Αμβρόσιου. Καλλιτέχνες πλαισίωσαν το πρόγραμμα, ανάμεσα τους οι ηθοποιοί Αλέξανδρος Μαρτζούκος, Μαρία Δρακοπούλου, Αντώνης Βογιαντζόγλου που διάβασαν την Διακήρυξη των Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Μαζική ήταν η συμμετοχή προσφύγων από τα κάμπ και τις καταλήψεις στέγης. Παρουσία μαζική των μεταναστών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές με τα παιδιά του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας να δίνουν δυναμικό παρών. Ηταν μαζί τους θύματα των ρατσιστικών επιθεσεων στον Ασπρόπυργο. Οι Κούρδοι έκαναν ηχηρή την παρουσία τους και την αλληλεγγύη στην Αφρίν.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν με πανό από τα νοσοκομεία, τον Αγ.Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Γεννηματά, την Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, την Ιντρακόμ, την ΠΕΝΕΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, οι ηθοποιοί της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης.

Η νεολαία είχε δυναμική παρουσία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες πολλών σχολών, των ΤΕΙ Αθήνας, της ΣΓΤΚΣ και της ΣΕΥΠ, της Φιλοσοφικής, του ΕΜΠ κλπ.

Διεθνώς, μεγάλη ήταν η διαδήλωση στο Λονδίνο με 20.000 διαδηλωτές και μαζικές σε 30 πόλεις της Γερμανίας αλλά και της Πολωνίας.

Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει όλες τις κινήσεις και τις δυνάμεις της αριστεράς που στήριξαν το συλλαλητήριο και καλεί σε κλιμάκωση, με άμεσο σταθμό τα τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και συνέχιση της καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη των νεοναζί.