με-δημοτικά-λεωφορεία-τα-μπάνια-της-φτ-103178
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.07.2016 | 08:19

Με δημοτικά λεωφορεία τα μπάνια της φτωχολογιάς

Στην Ελλάδα της κρίσης, με τα νοικοκυριά να απειλούνται διαρκώς από οικονομική «ασφυξία», ακόμη και μια βουτιά στην παραλία το καλοκαίρι θεωρείται «πολυτέλεια», πόσο μάλλον οι διακοπές.

Ομως, ο λαός δικαιούται τα… μπάνια του. Και σε αυτό τη λύση, ως φαίνεται, δίνουν οι δήμοι της χώρας. Στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής «τρέχουν» προγράμματα ακόμη και για δωρεάν (ή με ελάχιστη συμμετοχή των δημοτών) θαλάσσιων μπάνιων.

Ενας από τους δήμους που έχει αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία είναι ο Κορυδαλλός. Ο συγκεκριμένος δήμος κατέχει τη 14η θέση σε επίπεδο φτώχειας στην Αττική. Και όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος, Σταύρος Κασιμάτης, «δυστυχώς, τα τελευταία δυο χρόνια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι άποροι».

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους: Περίπου 2.500 δημότες στον Κορυδαλλό παίρνουν επιδόματα απορίας και αλληλεγγύης, ενώ τουλάχιστον 170 οικογένειες σιτίζονται κατ’ οίκον.

Συνολικά, όπως έχει ανακοινωθεί από το Δήμο Κορυδαλλού θα πραγματοποιηθούν δέκα μπάνια από 18 έως 29 Ιουλίου στην παραλία των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στην κατηγορία των απόρων πολιτών αλλά και άλλες κατηγορίες. Μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν οι κάτοχοι κάρτας ΤΕΒΑ με τα παιδιά τους, οι κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης ή σίτισης και τα παιδιά μέχρι 12 ετών, ενώ το κόστος για τις υπόλοιπες κατηγορίες είναι 3 ευρώ το μπάνιο.

Ανάλογες δράσεις «τρέχουν» για τους άπορους δημότες και στο Δήμο Καισαριανής. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, ξεκινάνε τα δωρεάν θαλάσσια μπάνια με προορισμό την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Πόρτο Ράφτη, τα οποία θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

«Κατά την επιβίβασή σας στο λεωφορείο θα χρειαστεί να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι είσαστε άπορος ή άνεργος και ότι θα συμμετάσχετε στο πρόγραμμα με δική σας ευθύνη. Εχετε δικαίωμα δωρεάν συμμετοχής για μία εβδομάδα», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Καισαριανής.

Στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος η ανεργία χτυπά «κόκκινο». Ολο και περισσότεροι είναι εκείνοι που καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Και στο συγκεκριμένο Δήμο διοργανώνονται μονοήμερες επισκέψεις στη θάλασσα για όλους όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο για διακοπές αλλά ούτε για την πιο κοντινή παραλία. Τα θαλάσσια μπάνια θα ξεκινήσουν στις 18 και θα διαρκέσουν έως και τις 29 Ιουλίου.

Δωρεάν θαλάσσια μπάνια για τους κατοίκους τους διοργανώνουν και άλλοι δήμοι, όπως στη Νέα Σμύρνη, στην Ηλιούπολη, στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό-Αργυρούπολη.

Πάντως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λουομένων, με απόφαση του ΟΑΣΑ τα Σαββατοκύριακα έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών προς τις παραλίες της Αττικής. Μάλιστα, από χθες τέθηκε σε λειτουργία μια νέα λεωφορειακή γραμμή με αριθμό 122Θ και ονομασία «Στ. Ελληνικό-Βάρκιζα».

Ανάμεσα στα δρομολόγια που έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων είναι οι λεωφορειακές γραμμές: – Α2 Ακαδημία – Βούλα, 171 Στ. Ελληνικό – Βάρκιζα, 304 Νομισματοκοπείο – Βραυρώνα.

Της Βάλιας Νικολάου στον Ελεύθερο Τύπο