μακεδονία-δεν-υπάρχει-κίνδυνος-από-τα-88052
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.10.2016 | 21:52

Μακεδονία: Δεν υπάρχει κίνδυνος από τα κουνούπια λένε οι ειδικοί

Ανύπαρκτος είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τους πληθυσμούς των κουνουπιών, που προκαλούν όχληση αυτή την εποχή, επισημαίνει ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη”, που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

“Αυτή την εποχή δεν κυκλοφορούν τα ανωφελή κουνούπια που ενοχοποιούνται για τη μετάδοση της ελονοσίας. Οι τελευταίες μετρήσεις που κάναμε σε παγίδες δείχνουν μηδενικά νούμερα για τα εν λόγω κουνούπια. Αντίθετα έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις κουνουπιών του είδους aedes caspius που είναι ιδιαίτερα οχληρά, ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία ή ο ιός του Δυτικού Νείλου” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυτή την εποχή υψηλές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου είδους κουνουπιών, διευκρινίζει ότι αυτές οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. “Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη των 15 βαθμών Κελσίου, ενεργοποιούνται τα κουνούπια και προκαλούν όχληση. Αυτό θα συνεχιστεί μόνο αν έχουμε τις ίδιες θερμοκρασίες. Όταν επικρατήσουν οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες τότε θα πάψουν να μας ενοχλούν τα κουνούπια” προσθέτει.

Σχετικά με το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που ολοκληρώθηκε, το χαρακτηρίζει επιτυχές, τονίζει ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη τη χώρα, ενώ αναφορικά με την ελονοσία υπήρξαν έξι κρούσματα πανελλαδικά, δύο στην Κεντρική Μακεδονία, δύο στη Θεσσαλία και ισάριθμα στη Πελοπόννησο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ