κύπρος-η-total-ενδιαφέρεται-για-γεώτρηση-σ-425899
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.05.2018 | 15:02

Κύπρος: Η TOTAL ενδιαφέρεται για γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ

Ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε η γαλλική εταιρεία TOTAL, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη συνάντηση του περιφερειακού διευθυντή της εταιρείας, Στεφάν Μισέλ, με Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ιταλική εταιρεία και το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας γι αυτό «είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική, που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου» επεσήμανε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος είπε ακόμη ότι συνεχίζεται η αξιολόγηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον στόχο «Καλύψω» του τεμαχίου 6.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, παρότι τον περασμένο Φεβρουάριο παρεμποδίστηκε, από την Τουρκία, η γεώτρηση στο τεμάχιο 3, ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (σσ: η TOTAL) θέλει να διευρύνει την παρουσία του εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο, όπως το 8, το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».

Ο κ. Μισέλ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι συζητήθηκε το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας και ότι έγινε αίτηση και για το τεμάχιο 8.

Για τον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισέλ είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαίωση της εκτίμησης.