αν-κρήτη-χιόνια-και-προβλήματα-εγκλ-69986
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.12.2016 | 16:56

Αν. Κρήτη: Χιόνια και προβλήματα – Εγκλωβισμός 5μελούς οικογένειας

Οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Κρήτης και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, το χιονόνερο και το χαλάζι κατά τόπους συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Χιονοπτώσεις και χιονόνερο σημειώνονται κατά διαστήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ηρακλείου. Νωρίτερα, στο Οροπέδιο Λασιθίου εγκλωβίσθηκε πενταμελής οικογένεια, στους Ποταμούς, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και ζητήθηκε η παρέμβαση του μηχανισμού για τον απεγκλωβισμό της. Άμεσα συνεργείο του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Στεφανάκη, κινητοποιήθηκε στήνοντας επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της οικογένειας και τη μεταφορά της σε ασφαλές σημείο μέχρι να περάσει ο χιονιάς.

Επίσης, την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την ομαλή και επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ στην περιοχή, ζήτησε, με επείγουσα επιστολή του, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου. Ο κ. Στεφανάκης πραγματοποίησε εκτάκτως διαπίστωση ετοιμότητας των μονάδων υγείας και ασφάλειας που εδρεύουν στο Οροπέδιο Λασιθίου, από τις 1:30, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. «Μετά λύπης μου διαπίστωσα, έπειτα από διακομιδή σοβαρού περιστατικού το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου 2016 προς το ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για βάρδια από 22:00 29/12/2016 έως και 06:00 30/12/2016, παρά το ότι είχε προηγηθεί σχετική σύσκεψη στο δημαρχείο την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 (όπου είχε κληθεί να συμμετάσχει και το ΕΚΑΒ), με σκοπό τον συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων λόγω εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στον ορεινό Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, την οποία κοινοποιεί και στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο.

Τόσο το βράδυ της Πέμπτης, όσο και την Παρασκευή υπήρξε έντονη χιονόπτωση σε όλες τις ημιορεινές περιοχές του νησιού, χωρίς όμως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Όπου χρειάστηκε υπήρξε, άμεσα, επέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων, ενώ συνεχής ήταν και η παρουσία της αστυνομίας στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Προβλήματα υπήρξαν στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος, τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και σε αρκετά σημεία της ενδοχώρας του νομού, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν ή αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς της Επιχείρησης.

Τέλος, μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου, πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων, με τις Μινωικές Γραμμές να ανακοινώνουν ότι από τις 15:00 εκτελούν το δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Πειραιά με το πλοίο «Φαιστός Παλάς» και την ίδια ώρα το δρομολόγιο από Πειραιά προς Ηράκλειο με το «Κνωσός Παλλάς».

Επίσης, ανοικτό, σε 24ωρη βάση, θα είναι το Κέντρο Αστέγων, για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι, λόγω της κακοκαιρίας, θα χρειαστούν τη φιλοξενία του δήμου Ηρακλείου.

Πηγή: cretalive.gr