κρήτη-αρχαιοκάπηλος-προσπάθησε-να-πο-487311
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.05.2018 | 14:05

Κρήτη: Αρχαιοκάπηλος προσπάθησε να πουλήσει αρχαίο αμφορέα

Στα χέρια των αρχών βρέθηκε ένας 42χρονος αρχαιοκάπηλος, που είχε κρύψει στο αλιευτικό του σκάφος έναν αρχαίο αμφορέα, που χρονολογείται ανάμεσα στον 7ο και 80 αιώνα μ.Χ.

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, ο εντοπισμός του έγινε μετά από πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία των λιμενικών αρχών του Ηρακλείου για παράνομη δράση του 42χρονου αλλοδαπού αλιεργάτη.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο 42χρονος προσπάθησε να πουλήσει τον αρχαίο αμφορέα. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σκάφος «Κανέλλος ΙΙ» που ήταν προσδεδεμένο στην προβλήτα 6 του λιμανιού Ηρακλείου, εντοπίστηκε ο αμφορέας.

Πρόκειται για έναν αμφορέα με σπασμένο λαιμό και τη μία χειρολαβή του. Το ύψος του είναι 46 εκατοστά με μέγιστη διάμετρο περίπου 33 εκατοστά και μέγιστη περιφέρεια περίπου 109 εκατοστά. Η χειρολαβή του αρχαίου αμφορέα έχει μήκος 14 εκατοστά και πλάτος 7,5 εκατοστά. Τέλος, το τμήμα του αμφορέα έχει μήκος περίπου 6 εκατοστά και πλάτος περίπου 5 εκατοστά.

Η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου προχώρησε στην κατάσχεση των αρχαιολογικών ευρημάτων, που θα παραδοθούν προς φύλαξη στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Γραφείου Κρήτης. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση.