κρέτσος-όσοι-καναλάρχες-δεν-καταβάλο-89918
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.09.2016 | 10:56

Κρέτσος: Όσοι καναλάρχες δεν καταβάλουν σήμερα τα χρήματα χάνουν την άδεια

Σε περίπτωση που οι προσωρινοί υπερθεματιστές δεν καταβάλλουν σήμερα τα χρήματα, θα χάσουν και τα 3 εκατ., της εγγύησης και φυσικά την άδεια, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος ο οποίος μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ. Υπενθυμίζουμε ότι τα χρήματα μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει οι Κυριακού και Καλογρίτσας.

«Η προκήρυξη το λέει ξεκάθαρα» για το ποιος παίρνει άδεια, συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος προσθέτοντας ότι οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις δεν ήθελαν με τίποτα τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αλλά αυτό ήταν συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλιώς θα διέπραττε απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέχρι να ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό θα έχουμε συνεχείς ενστάσεις, διαμαρτυρίες και προδικαστικές προσφυγές», απάντησε ο κ. Κρέτσος σε ερώτηση για την πορεία της αδειοδότησης σχετικά με τις διαμαρτυρίες των συμμετεχόντων.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι δεν σχολιάζει τη μήνυση στο πρόσωπό του, μη κατανοώντας το αδίκημα που διέπραξε, ωστόσο ο γγ συμπλήρωσε ότι καταλαβαίνει τη μεθόδευση μιας «άσκησης τρομοκρατίας με διασπορά συγκεκριμένων διαρροών».

Ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως κάποιοι κατηγορούν δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν τη δουλειά τους. «Τελικά ποιοι μας κατηγορούν όμως; Αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την εφορία (μιλώντας για τον κ. Κοντομηνά)» είπε και καταλόγισε στη ΝΔ ότι «στήριξε όλο αυτό το μιντιακό σύστημα τον τελευταίο μήνα».

Για τα πόθεν έσχες, διευκρίνισε ότι ουσιαστικό έλεγχος έγινε από το ξεκίνημα της διαδικασίας με την κατάθεση των αιτήσεων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, προέβλεπε έλεγχο για τα οικονομικά μέσα των συμμετεχόντων ενώ η Επιτροπή ζήτησε και εξτρά δικαιολογητικά συμπλήρωσε ο Λ. Κρέτσος, από τον ΑΝΤ1 και τον κ. Καλογρίτσα. «Η Επιτροπή λειτουργεί εντός των ορίων που προβλέπει η προκήρυξη» επισήμανε ο Λ. Κρέτσος, «δεν αντικαθιστά την επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ούτε αντικαθιστά τον πολύ αυστηρό νόμο αυτής της κυβέρνησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες» τόνισε.

«Δεν γίνεται από την άλλη ένας πρώην υπουργός Οικονομικών να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες, δεν γίνεται ο κ. Ψυχάρης τόσα χρόνια να μην έχει καταθέσει πόθεν έσχες» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, λέγοντας ότι έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος και όλες τις φάσεις και φυσικά υπάρχει και ο δεύτερος έλεγχος από την Επιτροπή ενστάσεων.

Απαντώντας ο κ. Κρέτσος, για την εξέταση των προσφυγών, δήλωσε ότι οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους επιχειρηματίες, έγιναν με βάση στοιχεία τα οποία οι ίδιοι πήραν από τα έγγραφα που έχει συλλέξει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς έχει δει ο καθένας τα στοιχεία του άλλου, μέσα στη διαδικασία του διαγωνισμού.

Όσον αφορά τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, τα δάνειά του με επισφαλείς εγγυήσεις και τη φοροδιαφυγή που τον κατηγορούν, ο Λευτέρης Κρέτσος δήλωσε επίσης ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά καθώς ο αυστηρός έλεγχος που έχει γίνει από τη ΓΓΕΕ, έχει προσφέρει όλα αυτά τα στοιχεία. «Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε φίλους, ούτε εχθρούς, είναι εδώ για να κάνει τη δουλειά της υπηρετώντας τη διαφάνεια», σημείωσε, σχολιάζοντας και «την επιλεκτική δημοσιογραφία με διαρροές» το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε, «ελέγχεται και ο κ. Αλαφούζος, και ο κ. Κοντομηνάς» είπε ο Κρέτσος. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν νόμοι και το τεκμήριο της αθωότητας για όλους. Πόθεν έσχες θα κατατεθεί, δεν σταματάει εδώ ο έλεγχος. Είναι ένας διαγωνισμός που για πρώτη φορά έθεσε τόσο αυστηρά κριτήρια» τόνισε.

Για τις προδικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους τέσσερις είπε: «Εμείς θα εξετάσουμε όλες τις ενστάσεις, γιατί είναι σημαντικό για την κυβέρνηση το θέμα της διαφάνειας. Η ίδια η κυβέρνηση έριξε άπλετο φως στα στοιχεία των υπερθεματιστών και βγήκαν αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν κάθε μέρα, και ας έρθει κάποιος να μας πει εάν υπάρχει δόλος. Αυτή η Επιτροπή υπάρχει όσο υπάρχει ο διαγωνισμός αλλά έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνεται εφεξής για όλους» τόνισε.

«Πολιορκούν τα μέλη της Επιτροπής, να την κατηγορούν αυτοί που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, τα λένε όλα αυτά τώρα που τους ζητήθηκε να βάλουν το χέρι στην τσέπη» επανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας. «Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε, είναι ότι αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, προχωράμε» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η Επιτροπή ενστάσεων έχει πιο εύκολο έργο, καθώς έχει δύο εβδομάδες για τον έλεγχο και με τις προδικαστικές προσφυγές, ένα μεγάλο διακύβευμα για κάποιους επιχειρηματίες, σημείωσε. «Ελπίζω ότι τώρα θα ξεφύγουμε από το στείρο αφήγημα του γεγονότος ότι έπαιρναν δωρεάν τόσα χρόνια τις άδειες. Το καινούργιο αφήγημα είναι ότι τώρα έχουμε επενδυτές στα μίντια, και να δούμε όλα αυτά τα χρόνια τις χαριστικές πολιτικές που τους άφησαν χωρίς να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές που τους αναλογούσαν, όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά και στις εκδόσεις και για τη διαφήμιση» τόνισε ο Λ. Κρέτσος.

Ο κ. Κρέτσος προανάγγειλε νεο νομοσχέδιο που όπως είπε θα χτυπά τον 4ο πυλώνα της διαπλοκής, καθώς θα ελέγχει αποτελεσματικά οποιαδήποτε αγορά τηλεοπτικού χρόνου (διαφήμιση).

Μιλώντας για τη διαφήμιση και τον έλεγχο κατανομής της στα κανάλια, ο Λ. Κρέτσος εκφράζοντας προσωπική του άποψη, υποστήριξε ότι η ΕΡΤ δεν θα πρέπει να παίρνει διαφήμιση, καθώς είναι ένα κανάλι με εξασφαλισμένα έσοδα με ρόλο να είναι το αντίβαρο πολιτισμού απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Σημείωσε ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχονται όλες οι ροές της διαφήμισης και αυτό έγινε και με τις διαφημίσεις των τραπεζών. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για την ΕΡΤ, σημείωσε ότι μιλάει η ΝΔ, η οποία αύξησε κατά 30% το ανταποδοτικό τέλος, πριν έρθει η διακυβέρνηση Σαμαρά που έκλεισε την ΕΡΤ, τη στιγμή που η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που προσφέρει το 1,5% υπέρ των Ελλήνων δημιουργών. Να δούμε τελικά ποια ΕΡΤ θέλουμε» συμπλήρωσε ο κ. Κρέτσος.

Μιλώντας για τη διαδικασία του διαγωνισμού και την ανακήρυξη οριστικών καναλαρχών, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι μετά τις δύο εβδομάδες, θα βγει υπουργική απόφαση από τον Ν. Παππά για τους οριστικούς υπερθεματιστές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει οι προδικαστικές προσφυγές να γίνουν δικαστικές, καθώς και ασφαλιστικά μέτρα από τους επιχειρηματίες. Όσον αφορά τις 90 ημέρες περιθώριο μέχρι να σταματήσουν να εκπέμπουν οι σταθμοί που δεν θα πάρουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Λ. Κρέτσος διευκρίνισε ότι οι 90 αυτές μέρες αφορούν το διάστημα από τη στιγμή που θα βγει η υπουργική απόφαση, όχι πριν.

Για την DIGEA, είπε ότι οφείλει να μεταδίδει σήμα σε νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, και αυτό αφορά τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. «Η ΝΔ με δική της ευθύνη έχει αφήσει παράλυτο το ΕΣΡ, και πρέπει γρήγορα να το συγκροτήσουμε, ωστόσο να αναρωτηθούμε το τι ΕΣΡ θέλουμε» σημείωσε ο ΓΓ, συμπληρώνοντας ότι το ΕΣΡ πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο δυναμικό και την ανάλογη τεχνολογική επάρκεια η οποία επαναστατικοποιεί αυτή τη στιγμή, τη μετάδοση του σήματος. «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλές συνεργασίες στον χώρο» σημείωσε ο Λ. Κρέτσος.

Κλείνοντας, απαντώντας για τον διαγωνισμό των περιφερειακών αδειών, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει τον διαγωνισμό αυτό να τον διεξάγει το ΕΣΡ, ωστόσο το κράτος δεν θα γίνει όμηρος στις επιδιώξεις της ΝΔ, συμπλήρωσε, ούτε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο διαγωνισμός θα κριθεί από το χάρτη συχνοτήτων σημείωσε ο κ. Κρέτσος λέγοντας ότι αυτός ο χάρτης θα συμπεριλάβει πληθυσμιακά κριτήρια, και πολλά άλλα στοιχεία.