κραυγή-αγωνίας-γονέων-από-την-γαστούν-204930
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.08.2014 | 09:12

Κραυγή αγωνίας γονέων από την Γαστούνη: Κινδυνεύει το 15 ημερών μωρό τους και οι γιατροί δεν το χειρουργούν

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι γονείς Ιωάννης Σιούτας και Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, ενός βρέφους 15 ημερών, που γεννήθηκε με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά και πρέπει να χειρουργηθεί επειγόντως γιατί κινδυνεύει να χάσει την ζωή του. Οι άνθρωποι αυτοί είναι Ρομά, που διαμένουν στην Γαστούνη και από την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι το μωρό που έφεραν στον κόσμο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας, δίνουν αγώνα να το σώσουν.

Αμέσως μετά την γέννησή του το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου οι γιατροί διέγνωσαν σοβαρή καρδιοπάθεια. Κρίθηκε ότι έπρεπε να διακομιστεί στην Αθήνα, πράγμα που έγινε. Πρώτα στο νοσοκομείο Παίδων «Α. Κυριακού» και στην συνέχεια στο «Αγία Σοφία». Εκεί οι γονείς – σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σε εξώδικο που έστειλαν στον διοικητή και στον διευθυντή της Παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής και κοινοποίησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον υπουργό Υγείας και στον Εισαγγελέα – βρέθηκαν με την απροθυμία των γιατρών να χειρουργήσουν το νεογνό.

Στο μεταξύ, όπως λένε, κάθε ημέρα που περνά είναι καθοριστική για την έκβαση της μάχης που δίνει για την ζωή του ο οργανισμός του νεογνού. Η χειρουργική επέμβαση είναι επείγουσα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Οι γονείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν βοήθεια από το κράτος και τα θεσμοθετημένα όργανά του και φορείς. Καλούν δε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα με σκοπό να ασκηθεί πίεση στους αρμοδίους, από την κοινωνία.

Το πλήρες κείμενο του εξωδίκου που έστειλαν οι γονείς στον πρωθυπουργό και στους προαναφερόμενους κρατικούς φορείς, έχει ως εξής:

«Το παιδί μας – νεογνό άρρεν αβάπτιστο – γεννήθηκε προ 15 ημερών (3 Αυγούστου 2014), εισήλθε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Πατρών, όπου διαγνώστηκε επείγουσα καρδιοπάθεια, οπότε διακομίσθηκε στις 13/8/14 στο Νοσ. Παίδων “Π. και Α. Κυριακού”. Από εκεί στις 14-8-2014 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” με διάγνωση:” Ι51.8 Άλλες ασαφώς καθοριζόμενες καρδιοπαθειες. Πιθανή ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών – Προς καθετηριασμό”. Την ίδια ημερα (14/8) του έγινε καθετηριασμός στο “Αγία Σοφία” και το παιδί παραμένει στην Μονάδα Εντατικής του ίδιου νοσοκομείου με διάγνωση “Ολική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών, υποδιαφραγματικού τύπου”. Παρόλο που η διάγνωση δείχνει το κατεπείγον του περιστατικού, εσείς κύριε Κ., ως Συντονιστής – Διευθυντής, αρνείστε να χειρουργήσετε το παιδί μας, επικαλούμενος διάφορες ελλείψεις σε μηχανήματα και προσωπικό επειδή οι άλλοι καρδιοχειρουργοί είναι σε αργία. Επειδή εσείς κ. Π. δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα προκειμένου να γίνει το χειρουργείο. Επειδή είναι κατεπείγουσα ανάγκη να γίνει το χειρουργείο ΑΜΕΣΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ, όσο το παιδί είναι ακόμα σε σταθερή κατάσταση. Επειδή η αναμονή ακόμη και για μία ή και δύο μέρες ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ για το παιδί μας. Επειδή το γεγονός ότι εμείς είμαστε Ρομά και το παιδί μας είναι ανασφάλιστο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε να πεθάνει αβοήθητο. Επειδή ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έχετε όλη την ποινική και αστική ευθύνη σε περίπτωση θανάτου του παιδιού μας, ενόσω παραμένει ανεγχείριστο. ΖΗΤΟΥΜΕ Να κάνετε ΣΗΜΕΡΑ το χειρουργείο του παιδιού μας κι αν αυτό δεν είναι εφικτό στο δικό σας νοσοκομείο, τότε να ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ το περιστατικό σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο, δημόσιο ή ιδιωτικό ώστε να γίνει κατεπειγόντως η επέμβαση».

Πηγή: ilialive